Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Sancties komen hard aan, Poetin wil dat medewerkers aardiger zijn over Amerika

Russische president Vladimir Poetin.Beeld EPA

De Amerikaanse sancties tegen Russische oligarchen zijn hard aangekomen. Nu wil het Kremlin de economische schade beperken door verdere escalatie te voorkomen.

President Poetin van Rusland heeft zijn medewerkers opdracht gegeven hun anti-Amerikaanse retoriek te matigen. Als gevolg van het uitzetten van diplomaten, het afkondigen van nieuwe Amerikaanse sancties en de bombardementen op doelen in Syrië was de spanning tussen Rusland en de VS sterk opgelopen. Maar het lijkt erop dat Poetin verdere escalatie wil voorkomen.

Het Russische parlement zou deze week eigenlijk stemmen over een uitgebreid pakket tegenmaatregelen als reactie op de sancties die de Amerikaanse regering heeft afgekondigd tegen een reeks oligarchen met nauwe banden met Poetin. De nieuwe sancties kwamen hard aan. De Moskouse beurs dook naar beneden, terwijl enkele van de rijkste Russen miljarden euro’s kwijtraakten. 

Hopen op Trump

Verwacht werd dat de Doema deze week zou terugslaan, maar de ontwerpwet verdween begin deze week opeens van tafel. Volgens het persbureau Bloomberg heeft Poetin laten weten dat er een eind moet komen aan de anti-Amerikaanse campagne, om president Trump nog een kans te geven de relatie met Rusland te verbeteren.

Mogelijk put het Kremlin ook hoop uit het feit dat Trump deze week afzag van verdere sancties tegen Rusland

Moskou heeft het gevoel dat Trump wel betere betrekkingen wil, maar dat het Ruslandbeleid wordt gedicteerd door het Congres en hardliners op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Mogelijk put het Kremlin ook hoop uit het feit dat Trump deze week afzag van verdere sancties tegen Rusland, hoewel Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, die al wel had aangekondigd. 

Schade en onzekerheid

De Russische regering stond onder zware druk van het bedrijfsleven dat nog steeds staat te tollen van de dreun die Washington op 6 april uitdeelde. Vooral Oleg Deripaska, een van de machtigste zakenlieden van Rusland, werd daardoor zwaar getroffen. De koers van de aandelen in zijn aluminiumconcern Rusal daalde met 70 procent. Het bedrijf is in grote problemen geraakt doordat het geen toegang meer heeft tot de westerse geldmarkt. Tegelijkertijd eisen geldschieters compensatie voor de enorme koersdaling.

Ook andere oligarchen, onder wie Viktor Vekselberg, zijn zwaar geraakt. Wat het Russische bedrijfsleven zorgen baart is dat Deripaska en Vekselberg minder nauwe banden hebben met Poetin dan een aantal andere oligarchen. Wat staat die dan te wachten? Die onzekerheid heeft buitenlandse investeerders kopschuw gemaakt om hun geld te steken in Russische bedrijven.

Oleg Deripaska is één van de zwaarst getroffen Russische oligarchen.Beeld REUTERS

Poetin helpt

De regering heeft beloofd dat zij de getroffen bedrijven zal helpen, een kostbare operatie, waarbij ze niet zit te wachten op nog meer slachtoffers van een nieuwe ronde Amerikaanse sancties. Vandaar ook Poetins terughoudende reactie. Daarbij komt dat de aangekondigde Russische tegenmaatregelen vermoedelijk vooral de Russen zelf zouden treffen, vooral waar het gaat om een verbod op de import van geneesmiddelen en landbouwproducten uit de VS. 

Ook andere voorgestelde maatregelen, zoals een verbod op het gebruik van Amerikaanse software en het inhuren van Amerikaanse specialisten, zouden volgens Russische zakenlieden een funest effect hebben op de Russische economie.