Baden in het groen: tips voor planten in de badkamer

Alle middelen zijn goed om meer groen in huis te halen. En ja, dat betekent dat ook de badkamers tegenwoordig ingepalmd worden door kamerplanten. Het lijkt een wat vreemde combinatie, maar groene planten zijn wel degelijk geschikt voor deze vochtige ruimte én zorgen er meteen voor frisse en zuivere lucht. Het ontspannen gevoel krijgt u er gratis bij.

Eef Coolen

Voor u kan douchen en baden tussen het groen moet u wel met een aantal zaken rekening houden. Typisch aan een badkamer is dat het een plek is met een hoge luchtvochtigheid, het is er vaak ook warmer én er is minder licht. Deze aspecten moet u zeker in het achterhoofd houden bij de keuze van kamerplanten voor deze ruimte. Vaak zal u uitkomen bij tropische planten, die van nature prima gedijen in een eerder vochtige en warme omgeving én het dus prima naar hun zin hebben in een badkamer.

Vetplanten en cactussen zijn dan vaak weer geen goed idee, ze verdragen al die extra nattigheid niet. Belangrijk voor alle groen: pas op als u uw raam te lang opengooit om de badkamer te verluchten, want tropische planten verdragen die stroom van koude lucht niet (zeker in de winter). Dat is wel eenvoudig op te lossen: verzet de planten gewoon eventjes, zodat ze niet in de tocht staan.

Rekjes

Als het kan, plaats de planten dan in de buurt van een raam. Zo kunnen ze toch wat profiteren van daglicht. Zelfs schaduwplanten pikken af en toe ook graag wat zonlicht mee .

Staat uw kleine badkamer al propvol? Dan nog kan er nog wel wat natuurlijk groen bij. Monteer bijvoorbeeld een extra rekje tegen een muur of hang de planten gewoon aan een haakje tegen het plafond. Of zet ze op de hoek van het bad.

Nog een tip: badkamerplanten zijn prima geschikt om eventuele lelijke hoekjes (denk maar aan een sifon) weg te moffelen. Showerplants passen bij elke badkamerstijl of u nu gekozen heeft voor landelijke meubels of voor strakke wit-zwarte tegeltjes. Ze geven altijd een fijne groene toets.

Boost

Groene planten langs het bad zijn ook meer dan een lust voor het oog alleen. Uw gezondheid zal er wel bij varen. Planten binnenshuis hebben een zuiverende werking, zorgen ervoor dat de luchtkwaliteit verbetert en maken komaf met overtollig vocht. En los daarvan zorgen de natuurlijke geuren en groene kleur voor een ontspannen en luxueus gevoel en boosten ze uw humeur. Wat is er fijner en meer relax dan elke dag te beginnen en te eindigen tussen het groen?

TIPS

Verrassende planten in de badkamer

Klimop: Een plant waar men niet meteen aan denkt voor in de badkamer. Maar klimop doet het binnen even goed als buiten. Ze zuivert de lucht én is als slingerplant ook ideaal om een badkamer om te toveren tot een soort jungle.

Siergras: Zelfs siergras kan op de badkamer. Carex (of zegge) houdt van zon, dus zet hem op de vensterbank.

Orchideeën: Wie naast groen ook wat kleur wil toevoegen aan de badkamer, moet niet verder zoeken. In het algemeen zijn orchideeën niet makkelijk te onderhouden, maar in een vochtige omgeving doen ze het wel prima. De bekende wekelijkse onderdompeling in water is dan zelfs niet nodig. Ze vragen wel (indirect) zonlicht.

Planten om op te hangen in de badkamer

Scindapsus: De Scindapsus bestaan in alle kleuren, vormen en maten, maar bovenal zijn ze makkelijk in verzorging én prima voor een zuivere lucht.Belangrijk: u kan deze soort ophangen, zodat hun bladeren, die aan lange ranken hangen, mooi naar beneden dwarrelen. Ze houden van licht, maar niet van volle zon. Worden de bladslingers te lang, dan kan u ze gewoon bijknippen.

Grote badkamerplanten

Gatenplant: Met zijn enorme bladeren wordt de gatenplant dé blikvanger in de badkamer. Deze soort komt uit het regenwoud en doet het dus goed in een vochtige en warme omgeving. Houdt niet van (teveel) direct zonlicht, dus dat is nog een troef in dit geval. Staat ook bekend als luchtzuiveraar.

Kentiapalm: Kan als kamerplant makkelijk 150 cm halen en is dus zeker geschikt om een grotere badkamer te vergroenen. Is een makkelijke soort die weinig verzorging of licht nodig heeft. Staat niet graag droog.

Drakenplant: De Drakenplant (met puntige bladeren) is een heel makkelijke plant. Het enige issue is dat hij bruine bladeren krijgt als de luchtvochtigheid in de ruimte niet goed is. Maar in de badkamer vindt hij net wel een ideale biotoop.

Olifantsoor: Dankt zijn naam aan de bladeren die lijken op olifantsoren. In juiste omstandigheden (warm en vochtig, zoals in een badkamer) kunnen die bladeren echt wel groot worden. Belangrijk: zorg zeker voor een plek aan een groot raam, want deze plant uit de jungle van Borneo houdt van licht. Draai ook geregeld om, om scheefgroei te voorkomen.

Klein, maar fijn

Echeveria: Met dit vetplantje uit Midden- en Zuid-Amerika - dat in verschillende kleuren te vinden is - zit u ook in de badkamer goed, al is een plekje aan het raam ideaal voor het extra licht. Mooi ook om ze met verschillende stuks op een rij te zetten. Geef pas water als de grond volledig droog is.

De klassiekers in de badkamer

Vrouwentongen: Vrouwentongen kent iedereen, maar niet iedereen weet dat deze topper van de kamerplanten een geschikte badkamerplant is: ze filtert de lucht en helpt ook om de luchtvochtigheid goed te houden. Geef de plant eerder te weinig dan te veel water én zet hem niet aan het raam in de zon.

Krulvaren: Voor varens zijn een vochtige sfeer levensnoodzakelijk. Zeker krulvarens gedijen daardoor dus beter in badkamers dan in de living. Ze horen bij de meest efficiënte luchtzuiveraars. Te koud mag het zeker niet zijn en te donker ook niet. Dus kies deze plant niet als uw badkamergordijnen of stores altijd dicht zijn. Geef deze varens indirect zonlicht. Geen plaats om een varen te zetten op de vloer: het is ook een prima hangplant.

Badkamerplanten voor gevorderden

De moswand: U wilt nog meer groen? Dan is een moswand een optie voor de badkamermuur, want een moswand houdt van een hoge luchtvochtigheid. In principe kan het zelfs in de douche. Goed ventileren is wel belangrijk om de ruimte na het baden opnieuw goed te laten drogen.

Mos als douchemat: Ook leuk: een badmat vervaardigd uit mos. Het gaat natuurlijk om een designproduct, met verschillende soorten mos in een soort zachte plantenbak. Mos houdt van vocht, water en schaduw, dus op dat vlak is een badkamer een geschikte plek. Het mos vangt de waterdruppels op en houdt ze vast. En de mat voelt ook zacht aan de voeten, zo luidt het. Goedkoop is het niet. Maar zelf maken kan ook, gewoon even zoeken op internet.