Brokstukken van wel een meter en overleg op stadhuis: onrust over viaduct E17 neemt toe

© fvv

Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) heeft woensdag met de brug­beheerder, het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), de politie en de brandweer overlegd over de veiligheid onder het viaduct in Gentbrugge. Er wordt bekeken of opnieuw extra maatregelen nodig zijn. Ondertussen duiken nieuwe foto’s op van brokstukken van wel een meter lang.

Bert Staes

In het stadhuis is woensdag overlegd over de situatie onder het viaduct van Gentbrugge. Vertegenwoordigers van het Agentschap Wegen en Verkeer, dat de brug beheert, de politie, de brandweer en De Lijn zaten samen met burgemeester Mathias De Clercq.

Dat overleg was eigenlijk pas gepland voor 21 februari, maar werd vervroegd na het incident van vorige vrijdag. Een brokstuk verbrijzelde toen de achterruit van een auto die onder het viaduct reed. Het stuk was waarschijnlijk afkomstig van een van de sierpanelen aan de zijkant van het viaduct.

Het stadsbestuur besloot al na het vorige incident in december, toen het raam van een bus werd verbrijzeld door een brokstuk, om de situatie zelf op te volgen. Toenmalige burgemeester Daniël Termont (SP.A) schreef op 19 december een bevel uit om bijkomende veiligheidsmaatregelen te nemen. Er hangen sindsdien extra veiligheidsnetten.

De nieuwe burgemeester hamert intussen op de verantwoordelijkheid van brug­beheerder AWV, een Vlaams agentschap onder de bevoegdheid van N-VA-minister Ben Weyts. “De veiligheid van wie er passeert, moet gegarandeerd zijn. Het AWV moet zijn verantwoordelijkheid nemen”, zegt De Clercq.

Of er extra maatregelen komen naar aanleiding van het incident van vrijdag, is nog niet duidelijk. AWV wou gisteravond na afloop van de vergadering niets kwijt. “We zullen vrijdag communiceren”, klonk het.

Vertrouwen?

Bij de omwonenden van het viaduct groeit de onrust. Volgende week staat een nieuwe protestactie gepland. “Kunnen we de evaluaties van het AWV nog wel vertrouwen?” zegt Hans Verbeeck van Viadukaduk, een bewonersgroep die ijvert voor het opdoeken van het viaduct.

“Men zegt elke keer dat het veilig is, maar enkele weken later valt er telkens weer iets naar beneden. Dat is nu al twee of drie keer zo gebeurd. Fietsers moeten op de rijweg, de parkeerdruk is verhoogd, er zijn beschadigde stukken viaduct waaronder er geen netten hangen”, zegt Verbeeck. “Er moet snel duidelijkheid komen. ”