Bij verschillende leraars zijn er bedenkingen over de voorstellen van de Commissie van Wijzen
Foto: Maskot

Dit vinden leerkrachten over de voorstellen om lerarentekort aan te pakken

Onhaalbaar in de praktijk en weinig kans dat er iets zal veranderen: dit denken leerkrachten Bram, Hilde en Sherisse over de voorstellen om het lerarentekort aan te pakken. De Commissie van Wijzen, een groep experten, leraren en schooldirecteurs, kwam eind vorig jaar met 70 voorstellen om de problemen op te lossen. Maar de onderwijsvakbonden verwerpen het rapport en gaan 5 dagen actie voeren.

Waarover gaat het?

Een werkweek van 38 uur, meer aandacht voor startende leerkrachten en een extra vergoeding voor leraren die werken op scholen met grote uitdagingen. Het zijn maar 3 van de 70 aanbevelingen uit het rapport van de Commissie van Wijzen. Dat kwam er eind 2023 op vraag van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

De 3 onderwijsvakbonden hebben aangekondigd dat ze 5 dagen actie voeren tegen het rapport. Ze roepen het onderwijspersoneel op om de straat op te trekken. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vindt nu al actie voeren voorbarig.

"Verbaasd over sommige voorstellen"

"De lezing van de vakbonden over het rapport van de Commissie van Wijzen was vrij confronterend", zegt Bram Vandendriessche, leerkracht Nederlands en Duits in het Sint-Pauluscollege van Wevelgem. "Ik was verbaasd over sommige voorstellen. Ik ben dan zelf in het rapport wat extra informatie gaan opzoeken en zag dat veel aanbevelingen toch genuanceerder zijn dan wat de vakbonden vertelden."

"Ik maak me wel zorgen over het voorstel om een 38 urenweek in te voeren. Dat klinkt romantisch, maar er wordt nergens geschreven hoe men dat in de praktijk wil brengen. Er worden in het rapport veel verantwoordelijkheden bij de directies gelegd, met het risico op willekeur."

"Ik vind het wel belangrijk om te benadrukken dat het nog maar om voorstellen gaat. Nu moet de politiek hiermee nog aan de slag en waarschijnlijk zal niet elk voorstel overeind blijven. De soep zal wellicht niet zo heet gegeten worden als ze wordt opgediend. Ik ben dus voorlopig niet van plan om mee te staken."

"38 urenweek is de mensen een rad voor de ogen draaien"

"Er staan interessante voorstellen in het rapport, maar er is meer nodig. Het onderwijs zou eigenlijk radicaal moeten hervormen", zegt Hilde Brouwen, leraar Nederlands en taalzorg coördinator in het Onze-Lieve-Vrouwinstituut in Boom. "Ik vrees dat de aanbevelingen de echte problemen niet zullen aanpakken."

"Mocht er effectief een 38 urenweek in het onderwijs komen, dan zou iedereen staan te springen om leerkracht te worden. Maar ik zie niet in hoe ik al mijn werk zou gedaan krijgen in 38 uren. Dat voorstel lijkt me in de praktijk gewoon onmogelijk. Het is de mensen een rad voor de ogen draaien."

"Ik begrijp niet wat de vakbonden bezielt om te staken en betogen"

"De vakbonden leggen ronkende verklaringen af, maar bij andere leerkrachten hoor ik eigenlijk weinig kritiek", zegt een leraar van een secundaire school in Antwerpen (die liever niet bij naam wordt genoemd). "Meer zelfs, mijn indruk is dat de meesten snakken naar een degelijke, grondige hervorming van het beroep."

"De meeste leerkrachten die ik ken, hebben nog geen standpunt ingenomen. Het gaat uiteindelijk ook nog maar om een advies. Het is overigens een van de weinige keren dat er ook echt leerkrachten betrokken zijn bij het opstellen van het rapport. Ik begrijp dus niet wat de vakbonden bezielt om over te gaan tot staken en betogen."

"Ik heb het gevoel dat de vakbonden er nu de dingen uitpikken die in hun kraam passen. Ik vernam van gesyndiceerde collega's dat (in het geval van mijn school) de christelijke vakbond COC zelfs haar eigen leden niet bevraagd heeft. Op deze manier straalt de uitgesproken mening van de (beperkte) top van de vakbonden af op duizenden leerkrachten, die hierdoor weer de stempel van conservatieve nietsnutten krijgen."

"Opnieuw bewijs dat men geen voeling heeft met het werkveld"

"Ik vind het heel terecht dat de vakbonden gaan protesteren", zegt Sherisse Vermeulen, leerkracht Nederlands in de 3e graad van Het Gymnasiom in Antwerpen. "Het is de zoveelste poging om de problemen in het onderwijs aan te pakken en opnieuw blijkt dat men geen voeling meer heeft met het werkveld. Zo frustrerend. Het verbaast me dat er in die Commissie van Wijzen ook leerkrachten zitten."

"In het rapport staat geen concreet plan om die structuur van een 38 urenweek tot leven te wekken. Misschien uit schrik om aan bepaalde heilige huisjes te raken. Het wordt op die manier gewoon een hefboom om alle leerkrachten meer uren te laten presteren."

"Er staan ook positieve dingen in het rapport, maar er is vooral veel meer nood aan structurele, maatregelen op lange termijn. Leerkrachten zouden opnieuw meer respect moeten krijgen vanuit de maatschappij. Dat zou het leerkrachtenberoep automatisch aantrekkelijker maken. Al besef ik dat daar niet 1 makkelijke oplossing voor bestaat. Ik ben in elk geval van plan om mee te staken, want ik heb er echt genoeg van."

Meest gelezen