Direct naar artikelinhoud
Winterspelen

Belgische snowboarders moeten naar huis, maar zijn "tevreden over hoe Winterspelen zijn verlopen"

Seppe Smits.Beeld Photo News

Voor het Belgische trio in het snowboarden zit het olympische toernooi erop. Seppe Smits, Sebbe De Buck en Stef Vandeweyer slaagden er niet in zich te plaatsen voor de finale van de big air.

Smits kwam uit in de eerste kwalificatiegroep en kreeg voor zijn beste van twee sprongen 59,25 punten. Daarmee eindigde hij als vijftiende, ver van de vereiste top zes. De Belgische vlaggendrager, die eerder deze Spelen tiende werd in de slopestylefinale, wist dat de plaatsjes in de finale heel duur zouden zijn. Zelfs als hij de trick zou kunnen landen die hij in gedachten had, zou het erom spannen. "Ik ben een snowboarder die niet goed is in heel snel roteren en de jump hier is eerder aan de kleine kant. Ik wist dus dat het moeilijk zou worden", legt hij uit.

Smits had een perfecte jump nodig maar tot twee keer toe mislukte dat. "In de lucht heb ik twee keer beslist mijn rotatie te stoppen en te vertragen. Daardoor deed ik een rotatie minder dan gepland. De trick die ik heb geland, was zeker niet wat ik van plan was. Ik wist meteen dat het niet genoeg zou zijn voor de finale."

Na zijn uitschakeling heeft Smits een dubbel gevoel. "Ik ben blij dat ik heb kunnen meedoen na al de knieproblemen die ik afgelopen week heb gekend na de slopestyle. Alleen is het jammer dat ik er niet alles kon uithalen wat ik wilde doen. Maar ik kijk met een goed gevoel terug op deze Olympische Spelen. Ik heb hard moeten werken door die knieblessure en in de slopestyle heb ik met de finale mijn doel bereikt. In de big air heb ik er het beste van gemaakt met die knie. Ik ben heel tevreden over hoe het uiteindelijk allemaal is afgelopen."

'Ik ben blij dat ik heb kunnen meedoen na al de knieproblemen die ik afgelopen week heb gekend. Alleen is het jammer dat ik er niet alles kon uithalen'
Seppe Smits

Sebbe De Buck eindigde in de tweede kwalificatiegroep achttiende en laatste met 33,5 punten. Hij viel bij zijn twee jumps. "Ik heb het geprobeerd maar het is niet gelukt," vertelde de 22-jarige Antwerpenaar. "Mijn afzet was wel goed maar in de lucht bleef ik hangen. Het is een trick die ik normaal alleen probeer bij een heel grote jump en ik wist dat het niet makkelijk zou zijn om die hier te landen."

Stef Vandeweyer, met zijn achttien lentes de benjamin van het trio, tekende met 61,00 punten voor het beste Belgische resultaat. Al volstond ook dat puntentotaal niet voor een plek in de finale. "Dit waren mijn eerste Spelen, ik ben blij dat ik die ervaring kon meemaken en met een goed gevoel naar huis kan gaan", reageerde hij.