woensdag 21 februari 2018 - Houthalen-Helchteren
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Het oude gemeentehuis gaat na april tegen de vlakte. Toro

Festival Lokale Helden is sluitstuk voor oud gemeentehuis

HOUTHALEN-HELCHTEREN

Het jongerenfestival Lokale Helden zal eind april als laatste activiteit in het oud gemeentehuis van Houthalen-Helchteren plaatsvinden. Enkele dagen later gaat het gebouw tegen de vlakte. Het festival is één van de activiteiten in het kader van een pas afgesloten cultureel samenwerkingsakkoord tussen Houthalen-Helchteren, Leopoldsburg, Zonhoven en Beringen.

Chris NELIS

Ruiten ingooien of zelf iets van het gebouw afbreken zal er niet in zitten. Wel zullen jongeren zich kunnen uitleven tijdens het festival Lokale Helden. Een festival dat nu al historisch genoemd mag worden, al was het maar omdat het de laatste activiteit in het oude gemeentehuis van Houthalen-Helchteren zal zijn. De datum van afbraak is inmiddels geprikt. Daarmee wordt meteen ook een nieuwe stap gezet in het meerjarenplan voor de herontwikkeling van het gebied. “We voorzien er vooral ruimte voor residentiële projecten en retail”, zegt burgemeester Alain Yzermans (sp.a-Groen-Plus).

Meer subsidies

Nog opmerkelijk is dat het festival wordt georganiseerd als één van de eerste projecten in het kader van een cultureel samenwerkingsakkoord tussen Houthalen-Helchteren, Beringen, Zonhoven en Leopoldsburg.

“Het gaat om een samenwerking tussen de culturele centra van de gemeenten”, zegt schepen van cultuur Hanne Kellens (CD&V). “Dat verband gaven we de naam CultuurCentraal. Concreet betekent dit dat we elkaar ondersteunen in communicatie, het aantrekken van publiek en het spreiden van lokaal talent. We hebben hiervoor inmiddels de erkenning gekregen van de Vlaamse overheid. Dat betekent concreet ook meer subsidies. Het samenwerkingsverband gaat moeten leiden tot een groter publieksbereik. Onder meer ook omdat we samen onze programma’s kunnen promoten. Neen, de centra moeten hun eigenheid niet opofferen. Wel streven we naar een complementair aanbod en zo een betere kwaliteit. Het is zo dat we ons moeten profileren tussen de grotere cultuurcentra in Limburg.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws