Vluchtelingen in een Libanees vluchtelingenkamp.
Foto: Anadolu

11.11.11 niet te spreken over migratiedeal met Libanon: "Steun zal EU medeplichtig maken aan inbreuken op internationaal recht"

Mensenrechtenorganisatie 11.11.11 spreekt zich duidelijk uit tegen de nieuwe migratiedeal van de Europese Unie met Libanon. "De deal is gevaarlijk, contraproductief en gebaseerd op wishful thinking", stelt Willem Staes vast, Midden-Oostenexpert bij de organisatie. Met deze deal zal de EU zelf aan de basis liggen van het probleem, klinkt het.

De Europese Unie belooft maar liefst 1 miljard euro aan Libanon, op voorwaarde dat het land migranten en vluchtelingen tegenhoudt op weg naar Europa. Libanon vangt al jaren Syrische en Palestijnse vluchtelingen op, en die nemen steeds vaker - via mensensmokkelaars - gammele bootjes richting onder andere Cyprus. 

Daar moet een einde aan komen, maar de inhoud van deze deal stuit tegen de borst van mensenrechtenorganisatie 11.11.11, zegt hun Midden-Oostenexpert Willem Staes in 'De ochtend' op Radio 1. "Voor ons is het heel duidelijk: deze deal is gevaarlijk, contraproductief en gebaseerd op wishful thinking", aldus Staes. "Het gaat ervan uit dat delen van Syrië veilig zijn, terwijl elk rapport duidt dat dat niet zo is."

Als deel van de deal willen de EU en Libanon bekijken of het mogelijk is om Syriërs vrijwillig te laten terugkeren naar hun land, een land dat nog steeds in een staat van oorlog verkeert.

"Het tweede probleem van deze deal is de financiële steun aan de Libanese veiligheidsdiensten. Die steun gaat de EU medeplichtig maken aan inbreuken op het internationale recht, want het zijn diezelfde veiligheidsdiensten die de afgelopen maanden Syrische vluchtelingen oppakken en deporteren naar Syrië."

Het gaat ervan uit dat delen van Syrië veilig zijn, terwijl elk rapport duidt dat dat niet zo is

Willem Staes, 11.11.11

Met deze deal zal de EU aan de basis liggen van het probleem, stelt Staes vast. Vanuit 11.11.11 heeft hij met verschillende Syriërs in Libanon gesproken. "Uit een bevraging van 300 Syrische vluchtelingen blijkt dat 90 procent van hen vaststelt dat de veiligheidssituatie in Libanon sterk is afgenomen. Bijna 80 procent heeft een extreme angst om gedeporteerd te worden en 88 procent zegt dat dat een directe invloed heeft op de intentie om de EU te bereiken."

Alternatief plan

Dat moet dus anders, klinkt het bij 11.11.11. "We zijn niet tegen elke deal, want gezien de situatie is actie dringend nodig. Maar zo'n deal moet er komen op basis van het internationaal recht."

"Zo moet Libanon het einde van die deportaties beloven en tijdelijke verblijfs- en werkvergunning geven aan Syrische vluchtelingen om zo hun hulpafhankelijkheid te doorbreken. De EU kan meer geld geven aan kwetsbare Libanezen en een vooruitzicht bieden op economische samenwerking."

"Minder Syriërs zullen dan de nood hebben om hun lot in de handen te leggen van malafide mensensmokkelaars. Want met deze deal gaan meer mensen zich genoodzaakt zien in een gammel bootje te stappen richting Europa", besluit Staes.

Beluister hier het volledige gesprek met Willem Staes van 11.11.11 in 'De ochtend' op Radio 1:

Meest gelezen