In 2015 is de erfgoedvereniging Hallekin begonnen aan het tapijt
Foto: Chris Thienpondt

Middeleeuws tapijt van 110 meter in Assenede bijna klaar: "Al 9 jaar aan bezig, nog een jaartje te gaan"

Het tapijt van Assenede is na 9 jaar bijna volledig af. In 2015 startte Annie De Smet samen met een 130-tal vrijwilligers aan het grootste naaiwerk van haar leven. Het kostte bloed, zweet en tranen maar: "Het einde is in zicht."

Het is nog een jaartje wachten tot het volledig af is, maar het tapijt wordt toch al voorgesteld tijdens '1300 jaar Assenede'. Nieuwsgierigen kunnen het voor de eerste keer gaan bekijken in de woonkamer van Annie De Smet. Ze is de voorzitster van erfgoedvereniging 'VZW Hallekin'.

"We hebben de 90 meter die al geborduurd is, opgehangen hier op ā€™t Holleken, in mijn living en in het bureau van mijn man en in het borduurlokaal", vertelt ze enthousiast. "Dit is geen uitgeruste tentoonstelling, want daarvoor ontbreekt de plaats. Het is bedoeld als kennismaking met het bijna afgewerkte tapijt."

Ongeveer 130 vrijwilligers werken mee aan het tapijt
Foto: Chris Thienpondt

Zo'n tapijt produceren kost veel tijd en werk. Dat weet ook Annie: "Het zijn tientallen creatieve mensen die dit samen gerealiseerd hebben. 130 borduursters hebben al zo'n 65.000 uren geborduurd. Tekenen, borduren, naaien en afwerken zal in totaal een werkje zijn van 75.000 uren."Ā 

Eeuwenoud verhaal

Het tapijt vertelt het 13de-eeuws liefdesverhaal van 'Floris ende Blancefloer', vertaald door de dichter Diederic van Assenede. Het verhaal was destijds razendpopulair in Vlaanderen, maar ook ver daarbuiten. Het tapijt moet binnen een jaar klaar zijn.Ā 

Meest gelezen