Zaterdagochtend stonden 24 deelnemers aan de start voor de bedevaart van 66 kilometer naar Scherpenheuvel.© Erik Westerlinck

Van eerbetoon aan overleden oma tot voorbereiding op Dodentocht: waarom bedevaart ook na 70 jaar nog (jonge) stappers trekt

Temse -

“Baat het niet, dan schaadt het niet”, zegt Marc Vervoort (76). Hij stapte het voorbije weekend, net als 23 andere bedevaarders, in één ruk 66 kilometer van Temse naar Scherpenheuvel. En de bedevaart moet niet altijd omwille van het geloof of voor oudere mensen zijn: tweeling Jasper (20) en Jonas (20) deden het voor hun overleden oma. Dit jaar werd de bedevaart trouwens al voor de zeventigste keer georganiseerd.

Pieter Van Hecke

Zaterdagochtend om kwart voor 4 stonden alle 24 deelnemers klaar aan de kerk op de Markt in Temse om aan hun bedevaartstocht van 66 kilometer richting Scherpenheuvel te beginnen. Eerst maakten ze in de kerk nog even tijd voor een zegen en een gebedje, om dan om 4 uur echt te vertrekken.

Jubileum

Dit jaar was een bijzondere editie, want de bedevaart werd al voor de zeventigste keer georganiseerd. Medeorganisator Mitchel Varendonck (44) wandelde al voor de 27ste keer mee. “Toen ik 16 jaar was, deed ik – jong, onbezonnen en onvoorbereid – voor de eerste keer mee. Nooit meer, zei ik na de tocht, maar na enkele maanden begon het opnieuw te kriebelen en ben ik er sindsdien elk jaar onafgebroken bij”, zegt hij.

De organisatie is wel op zoek naar jong bloed. “Mensen worden een jaartje ouder en ze worden niet altijd vervangen. Vroeger telden we meer dan zeventig deelnemers. Die cijfers halen we voorlopig niet meer”, zegt Mitchel. (Lees verder onder de foto)

Mitchel aan de basiliek van Scherpenheuvel na de bedevaartstocht in 2023. Zijn zoon wandelde de laatste elf kilometer mee.© IF

“Ze betekent nog veel voor ons”

Die verjonging was dit jaar wél verzekerd met tweeling Jonas en Sander. De jonge twintigers wandelden al voor de tweede keer mee, en daar hadden ze een mooie reden voor. “Onze oma is in 2017 gestorven. Vorig jaar deden we de tocht speciaal voor haar”, zegt Sander. “Ze betekent nog altijd veel voor ons en ze ging vroeger zelf op bedevaart naar Scherpenheuvel. We kregen de smaak te pakken en dit jaar gingen we opnieuw mee. In totaal hebben we veertien uur gewandeld. De viering aan het einde van de bedevaart is trouwens aan onze oma opgedragen.”(Lees verder onder de foto)

Tweeling Sander en Jonas wandelden mee ter ere van hun overleden oma.© IF

Die eucharistieviering vond zaterdag plaats om 20 uur in de basiliek van Scherpenheuvel. Die was voor hun zeventigste jubileum extra bijzonder. “Ze werd speciaal voor ons geleid door kardinaal Jozef De Kesel en bisschop Luc Van Looy”, zegt Mitchel trots. (Lees verder onder de foto)

De eucharistieviering in de basiliek van Scherpenheuvel werd geleid door niemand minder dan kardinaal Jozef De Kesel en bisschop Luc Van Looy.© IF

Blaren

Het was zaterdag stevig doorwandelen om op tijd voor de viering in Scherpenheuvel te zijn. “Je moet toch een gemiddelde van vijf kilometer per uur aanhouden om er op tijd te zijn. We waren gelukkig gezegend met mooi weer en iedereen heeft het gehaald. Op enkele bleinen na, is alles zonder incidenten verlopen”, zegt de 76-jarige Marc Vervoort, die al aan zijn 38ste deelname toe is.

“Ik doe het uit geloofsovertuiging. Zolang mijn lichaam het toelaat, ga ik mee”, zegt Marc. “Iedereen die deelneemt, heeft zo zijn reden om mee te stappen. Het moet niet altijd honderd procent om het geloof gaan.Ik denk wel dat elke deelnemer gelooft, al is het maar een klein beetje. Baat het niet, dan schaadt het niet.” (Lees verder onder de foto)

Marc Vervoort (76) was dit jaar al aan zijn 38ste deelname toe.© pvs

Marc ziet echter met lede ogen hoe er steeds minder deelnemers zijn. “Elk jaar wordt het moeilijker om deelnemers te vinden, en vrijwilligers. Die mogen we zeker niet vergeten, want zonder bevoorrading en verzorging zou de tocht niet mogelijk zijn”, zegt hij. “Het is nochtans een goede voorbereiding op de Dodentocht in Bornem die plaatsvindt in augustus.”

Wie zich daar volgend jaar graag wil op voorbereiden of gewoon een moment wil vrijmaken om te bezinnen, kan zich inschrijven bij mitchel.varendonck@telenet.be voor de 71ste editie van de bedevaartstocht op 10 mei 2025.

LEES OOK. Website Dodentocht crasht, maar toch al meer dan 10.000 inschrijvingen: “We kunnen maximaal 13.000 deelnemers toelaten”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER