dinsdag 20 maart 2018 - Buitenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Poetin haalde uiteindelijk 77 procent van de stemmen binnen, meer dan bij de vorige verkiezingen in 2012. AFP

Buitenland

President wil voorrang geven aan economische groei Rusland

Poetin wil geen wapenwedloop

moskouDe zondag herkozen Russische president Vladimir Poetin heeft geen plannen voor een wapenwedloop en staat open voor een ‘constructieve dialoog’ met andere staten, zo zei hij daags na zijn verkiezingsoverwinning. Hoewel er sprake is van ‘honderden onregelmatigheden’, oordeelden de waarnemers van de OVSE dat de verkiezingen “ordelijk en correct” verlopen zijn, “hoewel er geen echte concurrentie was”.

Pas enkele weken geleden presenteerde Poetin in zijn jaarlijkse toespraak tot de twee kamers van het Russische parlement een heel arsenaal aan nieuw hoogtechnologisch wapentuig, dat volgens hem eender welk raketschild kan verschalken. Zijn boodschap van gisteren stond daarmee in schril contrast: de pas herverkozen president wil het defensiebudget voor dit en volgend jaar inkrimpen. Tijdens een debat met de andere presidentskandidaten zei de president dat zijn topprioriteit nu economische groei is. Rusland moet weliswaar zijn defensie verder versterken, “maar ik zeg u er meteen bij dat niemand de bedoeling heeft een of andere wapenwedloop te ontketenen”.

‘Correct’

De president staat ook open voor een constructieve dialoog met andere landen, “maar dat hangt natuurlijk niet van ons alleen af, net als in de liefde moet het van twee kanten komen”.

Poetin haalde zondag bijna 77 procent van de stemmen met een opkomst van 67,5 procent, twee keer een vooruitgang tegenover de vorige presidentsverkiezingen in 2012.

Toch worden daar vraagtekens bij gezet. Oppositieleider Alexej Navalny was uitgesloten van de kiesstrijd, en de Russische verkiezingswaakhond Golos zag “honderden onregelmatigheden”.

Ook de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), dat zondag 481 waarnemers in Rusland had, meldde onregelmatigheden die blijkbaar tot doel hadden de participatiegraad aan de verkiezingen te verhogen.

Maar al bij al vindt de OVSE dat de verkiezingen “correct en op een ordelijke manier” verlopen zijn, “ondanks procedurele onregelmatigheden tijdens de stemming en de telling van de stembiljetten”.

De OVSE stelt ook vast dat er geen echte concurrentie was door “de beperkingen op de fundamentele vrijheden van bijeenkomst, organisatie en meningsuiting, en op de registratie van kandidaten”.

Lacherig

De nieuwe zesjarige ambtstermijn waar Poetin nu aan begint, is voorlopig ook zijn laatste. De Russische grondwet laat maar twee achtereenvolgende ambtstermijnen als president toe. Om dat probleem te omzeilen wisselde Poetin, die aan de macht is sinds 31 december 1999, in 2008 voor één termijn van functie met zijn eerste minister, Dmitri Medvedev, waarna hij zich in 2012 opnieuw tot president liet verkiezen.

Op de vraag of hij dat kunstje in 2024 nog eens wil herhalen om in 2030 weer kandidaat-president te zijn, antwoordde Poetin lacherig dat hij niet van plan is 100 jaar in functie te blijven.

Dat zal Dmitri Medvedev blijkbaar ook niet lukken. Desgevraagd zei de president gisteren dat hij wissels overweegt voor verscheidene regeringsfuncties, inbegrepen die van eerste minister. Vorig jaar publiceerde opposant Navalny op het internet nog een dossier over de onwaarschijnlijke rijkdom die Mevedev in de voorbije jaren heeft vergaard.

Vergiftiging dubbelspion Sergej Skripal in Londen

Moskou eist bewijzen of excuses

Moskou eist bewijzen of excuses van Londen in verband met de vergiftiging van de gewezen Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter.

Volgens kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov zal de Britse regering “vroeg of laat de verantwoording moeten opnemen voor de beschuldigingen: ze moeten ofwel bewijzen leveren of zich verontschuldigen”. Peskov ziet overigens geen algemene achteruitgang van de relaties met het Westen. “Het gaat alleen om een moeilijk te verklaren, ongemotiveerde stroom van laster tegen Rusland vanwege Groot-Brittannië.”

Volgens de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov heeft Rusland nooit een programma gehad om het gebruikte zenuwgas ‘novitsjok’ te ontwikkelen. Dat leidde tot een boze reactie van de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, die de Russische ontkenningen “steeds absurder” noemt. “De ene keer zeggen ze dat ze nooit novitsjok gemaakt hebben, de andere keer dat de voorraad volledig vernietigd is, en dan weer dat er voorraden verdwenen zijn naar Groot-Brittannië”. Johnson was wel opgetogen over de steun die hij gisteren in Brussel kreeg van zijn EU-collega’s. Die lieten in een verklaring weten “geschokt” te zijn over “het eerste offensief gebruik van zenuwgas op Europees grondgebied in meer dan zeventig jaar”. Rusland wordt opgeroepen om dringend antwoord te geven op de vragen die vanuit Londen en de internationale gemeenschap worden gesteld.

Ondertussen liggen Sergej Skripal en zijn dochter Yulia nog altijd in kritieke toestand in het ziekenhuis. (ls/b)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws