© Chris Van Rompaey

Frituur Basic Frit opent naast fitnessketen Basic-Fit: “We halen zelfs de Nederlandse media”

Bart De Preter – deel van de bekende Lierse familie van frituristen – en zijn Thaise echtgenote Tammy openden op de Liersesteenweg 170 in Emblem (Ranst) frituur Basic Frit. De opmerkelijke naamkeuze bezorgde het koppel al wat gratis reclame.

Chris Van Rompaey

Bart De Preter maakt deel uit van een bekende Lierse familie van frituristen. Zijn oom Guido Geijsels is de zoon van Marcelleke, die jarenlang een frietkraam had op de Grote Markt in Lier. Guido zelf hield dan weer jarenlang frituur ’t Keteltje op de Lispersteenweg in Lier open. Frituur Marcelleke bestaat trouwens nog altijd. Het kraam staat nu in de Schapenkoppenstraat in Lier en wordt uitgebaat door Kim, de zoon van Rudy Vanspringel, en dat is dan weer de stiefvader van Bart.

Voor Bart De Preter is het frieten bakken nieuw. “Als diamantbewerker heb ik gedurende acht jaar met mijn echtgenote in Botswana en in India gewoond. Zo’n drie jaar geleden keerden we naar België terug. We waren van plan om het Thaise afhaalrestaurant waar Tammy werkte over te nemen, maar dat is niet gelukt. Mijn stiefvader stelde daarop voor om het leegstaande frituur De Nieuwe Ring, hier in Emblem, valk voorbij de Ring rond Lier, te huren.”

Thaise klassiekers

“Voorlopig beperken we ons tot een frituur, waar je ook binnen en in de tuin kunt eten. In de toekomst gaan we er tijdens sommige weekends ook een eethuis van maken. We denken aan een mosselweekend en uiteraard ook aan een Thais weekend. Wellicht na de zomermaanden zorgt Tammy permanent voor enkele Thaise klassiekers, zoals pad thai en tom yam. Nu al maakt zij onze miniloempia’s en kipsatés. Het bereiden van het stoofvlees is dan weer mijn specialiteit.”

Zowel Bart als Tammy bedienen de klanten in frituur Basic Frit. Dat was voor Tammy uiteraard iets moeilijker dan voor Bart. “Daarom ben ik de job gedurende twee maanden gaan leren in frituur Marcelleke in Lier. Ik moest vooral de namen van sommige producten leren. Ik wist bijvoorbeeld wel wat stoofvleessaus was, maar toen een klant vleessaus op zijn frieten wilde, zat ik vast. Daarnaast begrijp ik heel veel Nederlands, maar het dialect klinkt natuurlijk anders. Toen iemand ‘saas’ bestelde, wist ik niet dat hij saus bedoelde. Ik had in het begin ook niet door dat ‘ne kleine’ en ‘ne gewone’ hetzelfde betekenen.”

Frieten met stoofvlees

Tammy heeft wellicht nog niet alles geproefd wat ze in frituur Basic Frit verkoopt, maar over haar lievelingsgerecht moet ze niet nadenken. “Frieten met stoofvlees en mayonaise. Aardappelen heb ik in Botswana leren eten, want in Thailand eten we dat amper. Toen we daar woonden, maakte Bart geregeld frieten met zelfgemaakt stoofvlees en mayonaise klaar.”

Tot slot nog de naam van de frituur. “We zitten vlak naast fitnesscentrum Basic-Fit. Dat bracht een vriend van mij op het idee om onze frituur Basic Frit te noemen. Die naamkeuze zorgde ervoor dat ik geïnterviewd werd op de Nederlandse openbare radio en ook in Gert Late Night op Vier hadden ze het erover. Laat ze maar lachen, ik heb mijn gratis reclame binnen.”

Facebook: Frituur Basic Frit