De klaprozen liggen netjes in rijen alsof het oorlogsgraven in de Westhoek zijn.
Foto: Artino Van Damas

Actie met klaprozen in Antwerpen voor staakt-het-vuren in Gaza: "Symbolisch voor dode Palestijnen"

Op het Operaplein in Antwerpen hebben verschillende organisaties actie gevoerd voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza. Ze legden op het plein symbolisch 76 klaprozen. "Die staan voor de 76 Palestijnen die de afgelopen 24 uur gedood werden in Gaza", zegt Willem Staes van 11.11.11.

Vannacht zijn er opnieuw tientallen doden gevallen na Israƫlische aanvallen in Gaza. De veiligheidsraad van de Verenigde Naties vraagt een onmiddellijk staakt-het-vuren, verschillende organisaties vragen hetzelfde en eisen dat het staakt-het-vuren permanent is. Onder andere 11.11.11, Amnesty International, Oxfam en enkele pro-Palestijnse actiegroepen organiseerden daarvoor een actie met klaprozen op het Antwerpse Operaplein.

"We hebben 76 klaprozen neergelegd die symbool staan voor de Palestijnen die de afgelopen 24 uur zijn gestorven", vertelt Willem Staes van 11.11.11. "Er zijn ook actievoerders door de stad getrokken om duizenden zaadjes te zaaien op tal van publieke plaatsen. Over enkele weken zijn de bloemen dan een opvallende herinnering aan de nood aan duurzame vrede in de regio."

Meer dan 32.000 doden

Klaprozen zijn het symbool voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog in ons land. "Toen was de boodschap: nooit meer oorlog", gaat Staes verder. "Het verschil met vandaag is dat we nu nog concrete acties kunnen ondernemen om verder oorlogsleed te voorkomen. Sinds het begin van het Israƫlische offensief zijn al meer dan 32.000 Palestijnen gedood."

De actievoerders vragen ook om een einde te maken aan de wapentoevoer naar Israƫl en om iets te doen aan de hongersnood in Gaza. "Er zijn meer dan 12.000 kinderen gedood of verwond in Gaza", aldus Staes. "Tegelijkertijd worden er ziekenhuizen en hulpbedelingen gebombardeerd. Een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren is de enige juiste oplossing."

De 76 klaprozen staan symbool voor de Palestijnse slachtoffers van de afgelopen 24 uur.
Foto: VRT

Meest gelezen