De Raad van State gaf een gunstig spoedadvies over de oldtimers.
Foto: Erik_V

Vlaamse regering vindt oplossing voor toegang van oldtimers in lage-emissiezones

Er is een oplossing voor de toegang van oldtimers in lage-emissiezones (LEZ), dat meldt Vlaams minister van Omgeving, Zuhal Demir (N-VA). Eigenaars riskeerden vanaf vandaag terug te vallen op een betalende dagpas om in Gent of Antwerpen met hun oldtimer te mogen rondrijden, maar de Vlaamse regering heeft op de valreep een besluit goedgekeurd waarbij lokale besturen individuele vrijstellingen kunnen verlenen, de Raad van State heeft die bevestigd.

Een lage-emissiezone (LEZ) is een zone waarin voor de leefbaarheid en de luchtkwaliteit bepaalde voertuigen niet toegelaten worden door de milieuhinder die ze veroorzaken. Voor oldtimers was er een uitzondering voorzien, maar die werd 2 jaar geleden door de Raad van State vernietigd.

Daardoor zouden oldtimereigenaars vanaf vandaag terugvallen op een dagpassysteem waarbij ze maximaal 12 keer per jaar naar Gent of Antwerpen zouden mogen afzakken.

Spoedadvies gevraagd

De Vlaamse regering neemt nu echter de uitzonderingsregeling van de Brusselse regering over. Die regeling botste niet op kritiek van de Raad van State. Concreet kunnen de lokale besturen beslissen om mensen met erkende oldtimers kosteloos een individuele vrijstelling te verlenen.

De gratis vrijstelling kan worden toegekend aan voertuigen die ouder zijn dan 30 jaar, ingeschreven zijn als oldtimer en een Belgische nummerplaat hebben met 'O', '1-O' of een gepersonaliseerde nummerplaat. 

Volgens minister Demir zijn de lokale besturen geĂŻnformeerd over de mogelijkheid tot vrijstelling die ze krijgen. "We hebben de Raad van State om een spoedadvies gevraagd teneinde de gewijzigde regeling zo snel mogelijk juridisch rond te krijgen, en dat gunstig advies is er nu net op de valreep", klinkt het.

Meest gelezen