© rr

Met kano, sup én toeristenbootje de Dijle op om afval te ruimen

Een dertigtal mensen hebben vandaag een deel van hun zondag opgeofferd om zwerfvuil te ruimen op de Binnendijle in Mechelen. Met kano’s, sup-planken en een toeristenbootje gingen ze de rivier op. Er is zelfs een plan om dat structureel te doen.

Sven Van Haezendonck

Zo’n vier volle zakken afval haalden de vrijwilligers zondag uit het water tussen het Keerdok en de Kruidtuin. “We hadden meer verwacht, maar de stadsdiensten waren net komen ruimen. Het was dus meer het gebaar dat telde”, vertelt Benny Boydens van Benny’s Sup School. “Ja straf. Soms krioelt het van het afval en nu was het vrij proper”, zegt Diane Van den Bosch.De Mechelse plaatste recent een bericht in de Facebookgroep Ge zijt van Mechelen als. “Ik wandel dagelijks over het Dijlepad en de viezigheid die ik soms op het water zie drijven, stoort mij enorm”, geeft ze aan.

Veel blik en plastic

Diane ruimt geregeld iets op, maar ze wilde graag meer doen. Daarvoor vond ze onder andere steun bij Benny Boydens, een ondernemer die geregeld sportieve activiteiten organiseert op het water. Het resultaat was de allereerste Clean Up Binnendijle. “Als fiere Mechelaars wilden wij de vervuilers laten zien dat we niet opgezet zijn met al dat afval”, stelt hij. Benny organiseerde zelf ook al initiatieven om zwerfvuil te ruimen op de rivier. Recent kreeg hij daarvoor ook een vraag van gemeenteraadslid Tom Kestens (Groen). “Wat we uit het water halen, is echt wel opmerkelijk hoor: veel blik en plastic, maar zelfs isolatiemateriaal en metalen objecten. Anderzijds is het zalig om vast te stellen hoe een initiatief op Facebook zoveel teweeg kan brengen”, zegt hij.

Gratis boten

Benny Boydens vond voor de opruimactie ook zijn collega-ondernemers bereid om hun vaartuigen gratis ter beschikking te stellen. Zo zette Malinska zijn toeristenbootje in en Urban Escape leverde kano’s. De stad Mechelen zorgde voor grijptangen en gratis vuilniszakken. “Het was super. Ik had nooit gedacht dat zoveel mensen enthousiast zouden meedoen. De actie is zeker voor herhaling vatbaar”, reageert Diane Van den Bosch.

Oplossingen zoeken

De initiatiefnemers willen vooral op een constructieve manier naar oplossingen zoeken om de Dijle in de binnenstad netjes te houden. “We denken bijvoorbeeld aan vuilnisbakjes op het Dijlepad en minder verpakking van koekjes en suikertjes bij de horeca van pakweg de Vismarkt. Als het een beetje waait, komt al dat afval in het water terecht. Voorts is ook sensibilisering nodig. Van groepjes bijvoorbeeld die bij mooi weer op het Dijlepad zitten en afval zoals blikjes achterlaten”, legt Benny Boydens uit.

Daarom denkt hij ook aan een meer structurele aanpak van de opruimacties. “Ik wil me met onze supschool graag engageren om iets uit te werken. Zo zouden we mensen elke zondag om 11u gratis materiaal kunnen laten huren in ruil voor een zakje zwerfvuil”, zegt hij. Gemeenteraadslid Tom Kestens wil hem daarbij helpen. “Benny is een ongelofelijke kerel”, zegt hij nog.