Direct naar artikelinhoud
VS

Scheiden migrantenfamilies zorgt voor drama's in VS

Minderjarigen worden nu apart vastgehouden in oude supermarkten
Beeld REUTERS

In de VS groeit de politieke confrontatie rond het scheiden van immigrantenfamilies die illegaal de Mexicaanse grens naar de VS oversteken en gevat worden.

Het scheiden van gezinnen gebeurde al langer maar de afgelopen weken nam de praktijk toe door het nultolerantie-beleid dat Justitieminister Jeff Sessions. In de drie weken tussen 21 mei en 5 juni van dit jaar telden juristen alleen al in de grensplaats McAllen, Texas, 421 ouders die - zonder hun kinderen - voor de rechter verschenen. Tussen oktober 2016 en februari 2018 zijn in het zuidwesten van de VS bijna 1.800 gezinnen gescheiden door immigratieagenten, zo'n 110 gezinnen per maand.

Nu groeit het protest omdat een man uit Honduras zelfmoord pleegde nadat zijn kind werd ontnomen. Er is ook felle kritiek op de leefomstandigheden van minderjarigen die bij hun ouders zijn weggehaald. Zo staan in één gewezen supermarkt in Brownsville, Texas, tijdelijke slaaphokjes, recreatieruimtes en eetzalen voor bijna 1.500 jongens tussen de 10 en 17 jaar.

Voor president Trump wordt de kwestie politiek heikel omdat ook prominenten uit zijn christelijke achterban nu vinden dat hij te ver gaat. Dat Justitieminister Sessions de Bijbel gebruikte om het beleid te verdedigen kon er bij velen niet in, en leidde ook tot ruzie tussen een CNN-journalist en  Witte Huis-woordvoerder Sarah Sanders. Zij verdedigde zich bits met de stelling dat president Trump 'niet de bedenker was van de huidige immigratiewetten, maar die wetten wel wil handhaven'.