© atv

Buurtverenigingen van Sint-Andries slaken noodkreet over onderdak tijdens werken Costa: “We weten nog steeds niet waarnaartoe”

Antwerpen -

Het buurt- en cultuurcentrum Costa op de Sint-Andriesplaats sluit op zondag 2 juni tijdelijk zijn deuren voor verbouwingen. Verschillende verenigingen die er onderdak hebben, slaken nu een noodkreet. Zij weten nog steeds niet waar ze terechtkunnen.

Laurens Van Aert

Het buurt- en cultuurcentrum in de Sint-Andrieswijk sluit begin juni de deuren en wordt nadien grondig onder handen genomen. De werken zullen minstens twee jaar duren, en in die periode moeten de verenigingen op zoek naar een nieuwe, tijdelijke thuis. Die zoektocht verloopt allesbehalve gesmeerd.

Een jaar geleden al uitten de verenigingen hun ongerustheid. Op de vraag waar ze naartoe konden, moest de stad het antwoord schuldig blijven. Tot grote ergernis van bewonersgroep Stuurgroep Sint-Andries. “We dreigen dakloos te worden in onze eigen buurt”, zei ondervoorzitter Paul Struyf toen.

LEES OOK. Buurtverenigingen ongerust over onderdak tijdens werken Costa: “We worden dakloos in onze eigen wijk”

Nu, bijna een jaar later, zit er nog steeds geen schot in de zaak. “Er heerst meer dan ooit ongerustheid bij de verenigingen”, vertelt Struyf. “Muziekbands, dansgroepen, bewonersorganisaties, ze laten de Stuurgroep stuk voor stuk weten dat ze het niet meer zien zitten.”

Paul Struyf: “We horen al geruime tijd weinig tot niets van de stad. Ondanks haar vele beloftes bij de aankondiging van de werken gebeurt er bitter weinig. Dat betreuren wij ten stelligste.”

De Stuurgroep Sint-Andries besliste dan maar om het heft zelf in handen te nemen. “Door het gebrek aan oplossingen mogen we niet bij de pakken blijven zitten. We wachten geen seconde langer en proberen op eigen houtje een plaats te vinden voor de verenigingen. Het liefst binnen de wijk. Als het niet anders kan, staan we open voor alternatieven elders.”

Geen evidente onderneming, zo blijkt. “Onze Wijkreus Zotte Rik heeft ondertussen onderdak gevonden in de Sint-Andrieskerk. Hij mag er blijven staan tot Costa opnieuw de deuren opent. Heel wat andere verenigingen blijven nog in het ongewisse.”

En dat leidt tot nervositeit, want de tijd begint te dringen. “Op zondag 2 juni, tijdens de Sint-Andriesrun, opent Costa voor de laatste keer zijn deuren. Nadien wordt de site, op twee verkiezingsdagen na, hermetisch afgesloten. Of er nog schot in de zaak komt? We hopen nog steeds op een goede afloop, maar steken ons hand er niet voor in het vuur”, besluit de ondervoorzitter.

Overleg

Schepen van Stadsontwikkeling en voorzitter van het Antwerpse vastgoedbedrijf Vespa Annick De Ridder (N-VA) en haar partijgenote, schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud, wensten niet te reageren. Dirk Delechambre, woordvoerder van de stad Antwerpen, deed dat wel. Volgens hem wordt momenteel alles in het werk gesteld om onderdak te vinden. “We zijn ons bewust van de huisvestingsproblematiek, maar zijn in overleg met alle verenigingen.”

“Voor gebruikers die nu een ruimte huren binnen Costa, is het niet zo evident. Binnen ons netwerk van culturele ontmoetingscentra, maar ook via buurtcoaches en Zaalzoeker zoeken we volop naar alternatieven. In de onmiddellijke omgeving van het Sint-Andriesplein is dat helaas niet zo eenvoudig.”

“Voor de vaste bewoners van Costa, die na de verbouwingen opnieuw zullen verhuizen, wordt een oplossing voorzien. Stadsdiensten worden elders ondergebracht. Voor een aantal occasionele gebruikers, van wie sommigen enkel stockageruimte nodig hebben, kan er meer dan waarschijnlijk ook een oplossing worden geboden”, belooft Delechambre.

Paul Struyf van de Stuurgroep Sint-Andries: “Door het gebrek aan oplossingen mogen we niet bij de pakken blijven zitten.”© WAS

Zotte Rik, de bekendste bewoner van Sint-Andries, heeft al onderdak gevonden.© RR

In juni sluit Costa de deuren.© RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV