Oorlog in Oekraïne

Russische miljonair gaat ‘vechten’ in Oekraïne om zijn vrouw uit de cel te krijgen

De Russische miljonair Alexei Blinovsky wil niet dat zijn vrouw nog jaren in de gevangenis blijft zitten en dus gaat hij vechten in Oekraïne. Er is zelfs een speciale legereenheid voor vips zoals Blinovsky die met hun oorlogsdeelname bij Poetin in de gunst willen komen.

Cathérine De Kock

Alexei Blinovsky, een rijke Russische zakenman, gaat vrijwillig het Russische leger in om zijn vrouw Elena Blinovskaja vrij te krijgen. Blinovskaja, een voormalige schoonheidskoningin, zelfhulpgoeroe en influencer met ruim 5 miljoen volgers op Instagram, wordt ervan beschuldigd dat ze voor miljoenen euro’s belastingen zou hebben ontweken.

Op 27 april vorig jaar werd Blinovskaja aangehouden toen ze met haar lijfwacht Rusland probeerde te verlaten in een gehuurde auto, richting Wit-Rusland. Ze zit momenteel in de cel omdat ze de voorwaarden van haar huisarrest heeft overtreden en riskeert een celstraf van minstens tien jaar als de rechter haar veroordeelt voor belastingontduiking en witwaspraktijken.

Alexei Blinovsky en zijn vrouw en influencer Yelena Blinovskaya.© Instagram

Volgens de Britse krant The Guardian heeft haar man Alexei Blinovsky zich aangesloten bij het Russische leger om de moeder van zijn vier kinderen vrij te krijgen. Al hun bezittingen werden in beslag genomen, Blinovsky en zijn vrouw dreigen bankroet te gaan. Ook dat wil hij vermijden door in dienst te gaan.

Thee in plaats van gruwel

Blinovsky werd volgens The Guardian dinsdag gespot in legeruniform aan de frontlijn met Oekraïne ­– al was hij rustig een theetje aan het drinken. Geen oorlogsgruwelen voor de Rus: hij zit immers in de ‘Bars Kaskad’, een militaire eenheid voor vips die opgericht werd door de Russische oligarch en politicus Dmitri Sablin. Bars Kaskad telt in zijn rangen verschillende prominente Russen en parlementsleden die door hun deelname aan de oorlog in de gunst willen komen bij de Russische president Vladimir Poetin.

Ook enkele Russische beroemdheden die eind december een decadent bijna-bloot-feestje in Moskou bijwoonden (dat volgens ijveraars voor de oorlog in Oekraïne ongepast was) kochten volgens The Guardian hun straf af door naar het front te trekken.

In de achterhoede

Het Kremlin verleende intussen gratie aan tienduizenden Russische gedetineerden, onder hen ook moordenaars, nadat ze tegen Oekraïne gevochten hadden. Of zoals Dmitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin, het ooit beeldend omschreef: criminelen “lossen hun misdaden met bloed af op het slagveld, in stormtroepen, onder het vuur van kogels en granaten”.

De vrouw van Blinovsky zit momenteel in de cel. Tass/Sipa USA

Wie actief betrokken is in de oorlog tegen Oekraïne, bevestigt volgens het Kremlin immers zijn trouw aan Rusland en Poetin. Maar wie bij de vips van Bars Kaskad zit, heeft het net iets comfortabeler. “Kaskad is speciaal opgericht voor beroemde mensen en functionarissen die publiekelijk willen laten zien dat ze ten strijde zijn getrokken voor hun land”, vertelt Ruslan Leviev, militair analist bij de onafhankelijke onderzoeksgroep Conflict Intelligence Team, in The Guardian. “Je zit ergens in de achterhoede, drinkt thee, komt terug met een medaille en titels, en gaat verder met het opbouwen van je politieke carrière.”