Pro-Palestijnse betogers verzamelden gisteren aan de universiteit van Amsterdam
Foto: Belga

Politie ontruimt pro-Palestijns protestkamp op campus Universiteit van Amsterdam

De politie heeft vannacht het protestkamp van pro-Palestijnse betogers op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam ontruimd. Daarbij werden ongeveer 125 mensen gearresteerd en weggevoerd. De universiteit vroeg de demonstranten gisteren al om te vertrekken, maar daar werd geen gehoor aan gegeven.

Gisterenmiddag verzamelden heel wat pro-Palestijnse betogers op een campus van de Universiteit van Amsterdam, gelegen op het Roeterseiland. Ze sloegen tenten op en blokkeerden toegangswegen met barricades, zoals al in heel wat andere universiteiten wereldwijd gebeurde.

De universiteit vroeg de demonstranten gisteren meerdere keren om te vertrekken en ook de politie maakte zich zorgen. "Het protest in deze vorm leidde tot een zeer onveilige situatie, mede door de barricades waardoor hulpdiensten het terrein niet konden betreden. Bij een calamiteit zouden de activisten mogelijk zelf vast komen te zitten op het terrein", aldus een verklaring van de politie.

Pro-Palestijnse betogers gisterennamiddag op de universiteitscampus op het Roeterseiland
Foto: Belga

De groep protestanten groeide, maar de sfeer werd naar de avond toe ook onrustiger. Zo schrijven Nederlandse media dat er rond half 9 een vechtpartij uitbrak, wanneer 10 mannen de confrontatie met de demonstranten opzochten.

Rond half 3 vannacht maakte de politie bekend dat de mobiele eenheid aan de campus aanwezig was en over zou gaan tot de ontruiming van het terrein. Dat was een beslissing van de zogenoemde driehoek van Amsterdam, bestaande uit de politie, het Openbaar Ministerie en het stadsbestuur, omdat er volgens hen sprake was van erfvredebreuk.

Die politie liet op X weten dat die ontruiming erg onrustig verliep en dat er geweld tegen de politie gebruikt werd. Verschillende media hebben het bovendien over demonstranten die vuurwerk afvuurden.

Rond 4 uur ’s nachts liep de ontruiming op zijn einde en was de politie overal op het terrein aanwezig. Ongeveer 125 protestanten werden aangehouden en weggevoerd in bussen. De politie laat weten dat het inmiddels rustig is, maar dat ze “zichtbaar aanwezig” blijven in de omgeving van de campus.

Pro-Palestijnse betogers gisterennamiddag  op de universiteitscampus op het Roeterseiland
Foto: Belga

Openheid over banden met Israël

De Universiteit van Amsterdam heeft nu wel bekendgemaakt welke samenwerkingen ze heeft met Israëlische instituten, zoals de studenten vroegen. De Centrale Studentraad (CSR) vroeg al eerder om transparantie over de banden met Israël.

"De UvA wil onder geen enkel beding bijdragen aan oorlogsvoering en ook willen we niet meewerken aan uitwisseling op het gebied van militair gericht onderwijs. Voor zover wij kunnen beoordelen, voldoen onze huidige samenwerkingen daaraan", staat in een bericht op de website van de universiteit.

Op die website staan alle samenwerkingen opgesomd. Zo werkt de universiteit samen met 3 universiteiten in Israël om studenten uit te wisselen: de University of Tel Aviv, Hebrew University of Jerusalem en de Ben Gurion University. Geen van deze uitwisselingen zijn op dit moment actief, door een negatief reisadvies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Daarnaast nemen onderzoekers van de universiteit deel aan 8 Europese onderzoeksprojecten waarin ook Israëlische onderzoekers of bedrijven participeren. Een van die projecten, het INHERIT-project, is gericht op detectie van explosieven om aanslagen te voorkomen. Dit project draagt volgens de universiteit niet bij aan de militaire acties van Israël, maar is erop gericht om aanslagen te voorkomen.

Meest gelezen