Voorstellen van ontwerpteams overkapping Antwerpse ring onthuld tijdens tweede reeks “Ringdagen”

In het Flanders Meeting & Convention Center in Antwerpen is zaterdag de tweede reeks “Ringdagen” afgetrapt. Nog tot woensdag trekken de ontwerpteams van de zes segmenten van de overkapping van de Antwerpse ring rond met hun voorstellen voor concrete overkappings- en andere leefbaarheidsprojecten. Bezoekers kunnen er de plannen inkijken, vragen stellen en hun mening geven over welke projecten prioritair zouden moeten worden uitgevoerd.

Voor de overkapping van de Antwerpse ring en leefbaarheidsprojecten die daar een voorbereiding op kunnen zijn, is al 1,25 miljard euro beloofd door de Vlaamse regering en de stad Antwerpen. De ontwerpteams werkten voor hun segment de voorbije maanden in totaal 31 concrete projecten uit die op relatief korte termijn kunnen worden gerealiseerd en die een zo groot mogelijke leefbaarheidswinst zouden opleveren. Aangezien het momenteel beloofde geld lang niet volstaat om alles te realiseren, zullen stad en Vlaanderen deze zomer de knoop moeten doorhakken over wat er eerst zal gebeuren.

© Joren De Weerdt

De voorstellen van de ontwerpteams worden door het team van overkappingsintendant Alexander D’Hooghe beoordeeld op vlak van onder meer kosten-baten en ruimtelijke kwaliteit, maar ook het draagvlak bij de bevolking wordt een cruciale factor. De “Ringdagen” moeten daar mee duidelijkheid over scheppen. De bezoekers krijgen er impressies, plannen en het bijhorende kostenplaatje per projectvoorstel te zien en mogen hun mening geven.

© Joren De Weerdt

Tot de voorstellen horen relatief kleine projecten zoals het verhogen en uitbreiden van groene bermen als aanzet voor een overkapping, maar ook al echte stukken overkapping die wijken verbinden of het uitbouwen van mobiliteitsknooppunten aan Schijnpoort of het station Antwerpen-Zuid. De kostprijs varieert dan ook enorm, van 10 miljoen euro tot ruim 200 miljoen. Voor de plannen werd al voorbereidend samengezeten met potentiële partners als de NMBS, De Lijn en het Sportpaleis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER