© Filip Spoelders

Actrice zet schouders onder project voor mensen met een beperking

Onder leiding van actrice, regisseur en zangeres Sara Gracia Santacreu is Muzix uit Boechout, begonnen met het geven van musicalstages voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Haar zus Femke ligt mee aan de basis van het idee.

Filip Spoelders

Muzix geeft al musicalstages aan kinderen, jongeren en volwassenen. Sinds kort zijn daar de musicalstages voor ‘specials’ bijgekomen. “Sara, die al een tijdje aan onze werking verbonden is, was al langer vragende partij om ermee te beginnen. Door tijdgebrek hebben we het even uitgesteld maar vorige zomer hebben we bij wijze van test twee stages gedaan. Deze zijn heel goed meegevallen”, vertelt Mieke Van Berendoncks van Muzix en van De Nieuwe Muziekschool uit Mortsel, waar de musicalstages doorgaan.

Sara haalde het idee van dit initiatief bij haar zus Femke, die het syndroom van Down heeft. “Deze passie is enerzijds ontstaan door mijn liefde voor Femke. Maar anderzijds gaven mijn ouders aan dat er weinig mogelijkheden zijn voor Femke waar ze kan dansen, zingen en toneel spelen. Ze volgt wel danslessen bij Het Dansateljee in Kontich maar de combinatie van onze stages is erg uniek.”

Toonmoment

Na de eerste twee musicalstages volgen er dit jaar meteen vijf, twee tijdens de paasvakantie en drie tijdens de zomervakantie. In de paasvakantie gaat er één door in het cultuurcentrum van Tervuren, de andere vier zijn in Mortsel gepland. “We voelden snel dat er vraag was om uit te breiden. Iedere stage duurt één week en we werken met acht tot tien personen met een licht verstandelijke beperking vanaf 10 jaar. Aan het einde van de week houden we een toonmoment van een halfuur voor de ouders en de vrienden”, overloopt Sara.

Improvisatie

Tijdens de stages is het de bedoeling dat iedere deelnemer zijn eigen talenten ontdekt en ontplooit. “Ik begin steeds vanuit een illustratieboek waar ik scènes uithaal. Vanuit de improvisatie en de inbreng van de deelnemers werken we de scènes uit op maat van hun talent en fantasie. Hierdoor hebben ze het gevoel dat ze echt meekunnen met de groep. Op voorhand hebben we wel doorgedreven contact met de ouders om na te gaan wat de kinderen of volwassenen aankunnen of niet.”

Mieke Van Berendoncks is in de wolken met deze aanvulling van het aanbod. “Het is echt iets om trots op te zijn. In zo’n groep komen mensen met verschillende beperkingen samen. Maar als je dan ziet welke band ze met elkaar opbouwen en hoe ze samen werken, dat is mooi om te zien. Het werkt aanstekelijk want zelfs mensen van onze andere stages hebben zich al aangeboden om te komen helpen.” Nu krijgen ze voor de musicalstages voor specials hulp van leerlingen van het Stedelijk Lyceum Lamorinière van Antwerpen. Daarnaast vindt Mieke het belangrijke om aan te halen dat de stages door professionals worden gegeven. Zo heeft Sara meer dan tien jaar ervaring en studeert ze momenteel bij aan de Toneelacademie van Maastricht als theatermaker, docent en regisseur. Naast verschillende musicals was ze op televisie onder andere te zien in Familie en GoGoGo op Ketnet.

Wie vragen heeft over stages kan deze voorleggen aan Sara via sara@muzix.be. Inschrijven is mogelijk op www.musicalstages.be.