© tdb

Massenhovenaar die nog maar twee jaar sport beoefent loopt Iron Man uit

Tom De Bruyn (32), een Massenhovenaar die in San Francisco woont, haalde afgelopen weekend de eindmeet in de legendarische Iron Man in Hawaï. Sterk, want hij beoefent de sport nog maar twee jaar.

kristin matthyssen

Op zaterdag streden 2.221 triatleten voor de allerhoogste eer in Kona op Big Island in Hawaï – onder hen een recordaantal van 56 Belgen. Naast de drie professionele triatleten Frederik Van Lierde, Bart Aernouts en Alexandra Tondeur waren er ook 53 amateurs bij, die zich wel allemaal hadden moeten kwalificeren, want alleen de besten mogen in deze endurancerace starten.

Tom De Bruyn eindigde op de 426ste plaats van de 2.221 deelnemers. Heel straf, want hij begon eigenlijk pas anderhalf jaar geleden echt te trainen. “Een ervaring die je leven verandert”, schreef hij gisteren al op zijn Facebookpagina. Hoewel hij in San Francisco woont en hij zich ook als dusdanig had ingeschreven, greep Tom toch direct naar de Belgische driekleur toen hij de finishlijn passeerde.

Anderhalve dag na het avontuur zijn zijn ouders, die alles ’s nachts via livestream volgden, heel trots. “En zeggen dat Tom vroeger hooguit met zijn fiets van thuis tot aan zijn stamcafé reed”, vertelt zijn moeder Greet Langmans. “Als kind heeft hij wel altijd gevoetbald. Eerst bij Massenhoven, daarna bij Pulle. Hij heeft dat voetballen altijd heel ernstig genomen. Tom is iemand die zich sterk kan focussen en zich echt ergens in vastbijt.”

Op zijn achttiende trok De Bruyn naar Leuven om er farmaceutische wetenschappen te studeren. Hij doctoreerde er en trok nadien nog voor een post-doctoraat naar Manchester. “In Manchester is hij beginnen te lopen”, vertelt zijn moeder. “Nadien nam hij ook een zwemcoach. Een kleine twee jaar geleden is hij dan in San Francisco (Californië) in de Verenigde Staten gaan werken bij Genentech. Net als ons houdt Tom erg van de natuur, en die is in San Francisco overweldigend. Om ten volle van de omgeving te kunnen genieten, is hij in San Francisco meer en meer gaan fietsen. Sinds hij er een triatlonclub heeft gevonden, gebeurt het soms dat hij om 5.30u opstaat om een halve marathon naar het werk te lopen. Hij vindt dat zelf absoluut geen opoffering. De zon zien opkomen hier in San Francisco is een dagelijks cadeau, vertelt Tom.”

In juni gingen zijn ouders al eens supporteren toen Tom de triatlon van Santa Rosa deed. “Maar het WK in Kona in Hawaï was het summum voor hem. De wind komt van alle kanten op dat eiland. Sinds hij Luc Van Lierde als trainer heeft, is hij ook veel meer met zijn voedingsschema’s bezig.”

Of ze hun zoon nog ooit zien terugkeren naar België? “Hij heeft al zijn vliegticket voor de kerstdagen gekocht. Maar definitief terugkeren: dat moeten we afwachten. De omgeving is hier zo mooi, zegt hij altijd. Tom is ook iemand die ondanks tegenslagen altijd positieve energie vindt. Dat hij deze prestatie dankzij zijn discipline en toewijding in minder dan twee jaar tijd heeft kunnen realiseren: daar zijn wij heel trots op.”