© ATV

Studenten en professoren bezetten stadscampus Universiteit Antwerpen: “Er is een genocide gaande, dan kún je niet neutraal zijn”

Antwerpen -

Het studentenprotest tegen de oorlog in Gaza breidt uit. In de Agora, het kloppend hart van de Universiteit Antwerpen, hebben enkele tientallen studenten maandagmiddag hun tenten opgezet. Ze eisen dat de universiteit haar banden met Israëlische onderwijsinstellingen verbreekt.

Elien Van Wynsberghe

“UA Schande, Breek de banden”, scandeerden tientallen studenten maandagmiddag in de Agora van de Universiteit Antwerpen. Ze beogen voor onbepaalde termijn een vreedzame bezetting van de stadscampus.

Ook in ons land nemen de studentenprotesten tegen de oorlog in Gaza dus toe. Sinds vorige week bezetten studenten in Gent een universiteitsgebouw, nu volgen Antwerpen, Leuven en Brussel.

“Onze universiteit heeft nog steeds samenwerkingsverbanden lopen met Israëlische universiteiten die de genocide steunen”, zeggen farmaciestudent Fero (21) en rechtenstudent Lien (22) van UAntwerpforPalestine.

“Onze universiteit heeft nog steeds samenwerkingsverbanden lopen met Israëlische universiteiten die de genocide steunen”, zeggen farmaciestudent Fero (21) en rechtenstudent Lien (22) van UAntwerpforPalestine.© Dirk Kerstens

“Wij eisen drie zaken: dat de UAntwerpen transparant is over de samenwerkingen met Israëlische universiteiten. We willen dat zij alle academische banden breekt met Israëlische onderwijsinstellingen en we eisen dat onze universiteit zich publiekelijk uitspreekt tegen de bezetting en voor een onmiddellijk staakt-het-vuren. Zolang er niets verandert, breken we onze tenten niet op.”

LEES OOK. Antwerps studentenprotest rond Gaza blijft (voorlopig) uit: “Algemene boycot zou ook kritische stemmen fnuiken”

Ook professoren protesteren mee

Niet alleen studenten, ook enkele professoren van de UAntwerpen nemen deel aan het protest. “Als we ‘never again’ zeggen, dan gaat dat over alle mensen”, zegt Roschanack Shaery, professor in de moderne geschiedenis van het Midden-Oosten. “Ik wil de studenten die hier aanwezig zijn ook ondersteunen. Dit is een democratische actie en zij hebben het recht om van zich te laten horen.”

“Met Rusland werden terecht alle academische banden verbroken. Waarom gebeurt dit niet met Israël? We blijven hiervoor strijden. Dit is belangrijker dan onze colleges. Je moet prioriteiten stellen”

Zehra (19)

Rechtenstudente

Ook Pascal Gielen, professor cultuursociologie, ondersteunt het studentenprotest. “Ik ben het niet eens met het officiële standpunt van de universiteit. Zij hanteert een neutraliteitspolitiek. Dat ze geen standpunt wil innemen, heeft in de eerste plaats economische redenen. Iets wat overigens niet enkel voor de UAntwerpen geldt. Maar er klopt iets niet in die redenering. Kijk maar naar hoe er werd gereageerd toen Rusland Oekraïne binnenviel. Er wegen bepaalde belangen door en ik vind het onbegrijpelijk dat de UAntwerpen geen standpunt wil innemen voor mensenrechten.”

Professoren Roschanack Shaery en Pascal Gielen ondersteunen het studentenprotest.© Dirk Kerstens

Belangrijker dan colleges

Rechtenstudenten Khadija (20) en Zehra (19) zijn bezig met het maken van een spandoek. “We nemen deel aan deze protestactie zolang dat nodig is”, zeggen ze vastberaden. “Wij willen een academische boycot. Het is een privilege om hier te kunnen zijn en om van ons te laten horen terwijl er in Gaza niets meer overeind staat. Studenten kunnen er niet meer naar school en ze verhongeren. Ik voel me verantwoordelijk om iets te doen”, zegt Khadija.

“Er is een genocide aan de gang, dan kan je niet neutraal zijn”, valt Zehra haar bij. “Met Rusland werden terecht alle academische banden verbroken. Waarom gebeurt dit niet met Israël? We blijven hiervoor strijden. Dit is belangrijker dan onze colleges. Je moet prioriteiten stellen.”

Rechtenstudenten Khadija en Zehra.© Dirk Kerstens

Ook geschiedenisstudent Tim (25) betoogt mee. “Je als universiteit neutraal opstellen is een legitieme keuze, maar je moet dat op een bepaald punt durven te herzien. Naar mijn gevoel kiest de UAntwerpen disproportioneel de kant van Israël en dat wens ik aan te kaarten.”

Dialoog

Intussen worden tafels klaargezet, zodat protesterende studenten ook kunnen studeren terwijl ze actievoeren. De examens naderen, net als de deadlines voor bachelorproeven en thesissen.

Niet iedereen brengt overigens de nacht door in een tent in de Agora. “We blijven met zo’n veertig studenten hier”, zegt Lennert (24), die sociaal-cultureel werk studeert aan hogeschool KdG en het protest mee trekt. “De banden met Israëlische kennisinstellingen zijn problematisch. Onze wekelijkse sit-ins sinds februari hebben geen gehoor gekregen. Vandaar dat we nu een stapje verder gaan.”

Lennert is een van de trekkers van de protestactie.© Dirk Kerstens

Maandagnamiddag zat een delegatie van de studenten samen met rector Herman Van Goethem. Die liet weten dat het een “intens gesprek was in openheid en onderling respect voor de standpunten. De dialoog wordt de komende dagen verder gevoerd.” Maandagavond bevestigden beide partijen dat de eerste eis van de studenten -transparantie over de samenwerkingsverbanden met Israëlische onderwijsinstellingen- binnen de 48 uur zal worden ingewilligd. Over de twee andere eisen bestaat er geen consensus. Bijgevolg zetten de studenten hun protest verder.

© ATV

© Sebastian Steveniers

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen