Direct naar artikelinhoud
Muziek

Het verhaal achter de hit ‘I Predict a Riot’ van Kaiser Chiefs

Het verhaal achter de hit ‘I Predict a Riot’ van Kaiser Chiefs
Beeld Alex Vanhee

Het land ging weer plat en ook de jeugd blijft opstandig. Kaiser Chiefs verzorgen de soundtrack van het verzet met ‘I Predict a Riot’.

Zo’n veertien jaar geleden zou frontman Ricky Wilson bereid geweest zijn om “een zwerver af te rukken”, in de hoop een wereldster te worden. Wat een ontgoocheling voor de clochards in Leeds en omstreken: hand- noch spandiensten bleken nodig voor zijn aspiraties. Kaiser Chiefs begonnen het jaar 2005 als vijf ­klaplopers die van geen hout pijlen wisten te maken. Maar de pijlen die ze afschoten op hun debuut Employment raakten doel. Een van de ­classics die voor eeuwig in het collectieve ­geheugen gegrift staat, is ‘I Predict a Riot’.

“De titel van die song werd zelfs door de Britse tabloid The Sun binnengesmokkeld in een wille­keurige krantenkop,” grinnikt Wilson. “Dan wéét je dat je het gemaakt hebt. De zin staat ook in de Dictionary of Modern Phrases. ‘I Predict a Riot’ is verankerd in het Britse geheugen. Daar ben ik oprécht trots op. Voor heel wat mensen is het sinds jaren de song waarop ze ladderzat worden op een vrijdagavond. Terwijl andere kids datzelfde nummer dan weer interpreteren als een reactie tégen alle gore zatlappen die ’s nachts op straat ‘I predict a riot’ lopen te lallen. Ik put best wel een pervers genoegen uit die contradictie. (lacht)

‘We vonden het te punkerig. Maar onze manager zei dat het klonk als 10cc dat met The Clash in de clinch gaat’
Frontman Ricky wilson

“Zelf zie ik het nummer als een geinige voor­studie van rebellie. De song moest zo opwindend klinken als de revolutie, maar eigenlijk blijven we schijterig aan de zijlijn staan. Nick (Hodgson, ex-drummer, red.) bedacht een groot deel van de tekst, toen hij dj was in de Cockpit, een club in Leeds. Ik ging vrijwel altijd met hem mee. Rond drie uur ’s nachts reden we huiswaarts, en passeerden we Majestyk, een grote nachtclub. Daar hing een grimmige sfeer. Mensen sloegen met hun vuisten op onze wagen. Een legertje politieagenten was in opperste staat van paraatheid, terwijl er verderop gebakkeleid werd. Het liep helemaal uit de hand en een kennis van Nick kreeg op zijn gezicht. Eenmaal thuis kon Nick dat beeld niet uit zijn hoofd krijgen. Hij ging aan de piano zitten, en zong “A friend of a friend, he got beaten”. Met die zin kreeg de song ineens vorm.”

In de schoot geworpen

De titel danken ze dan weer aan een andere uitgaansavond in het rumoerige Leeds. “We organiseerden een clubnacht, en Black Wire speelde. Wat een krankzinnig optreden. Zij leken door het dolle heen, en het publiek reageerde navenant. De security had zijn handen vol, en Nick zei toen: “Ik voorspel relletjes”. Ik schreef het tweede couplet, de song was in een handomdraai af. Het was een van die fijne ­toevalstreffers, net voor je de studio in moet. We hadden alle songs klaar toen deze hit ons miraculeus in de schoot werd geworpen. Wij waren nochtans onzeker: we vonden het nét te punkerig voor onze stijl. Maar onze manager zei dat het klonk als 10cc dat met The Clash in de clinch gaat. Dát klonk wel cool. En kijk: de ­geschiedenis gaf hem gelijk.

“Ik herinner me onze eerste show in de Brusselse Botanique nog goed. Ergens in mei 2005. De tour liep op zijn laatste benen, en tijdens ‘I Predict a Riot’ ben ik compleet over de rooie gegaan in het publiek. Toen er meer fans op het podium stonden dan muzikanten, weet ik nog dat ik dacht: nice, we made the riot work.(lacht)