zondag 17 februari 2019 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

De scanner vergelijkt de foto’s meteen met tienduizenden foto’s van melanomen in een databank.  katrijn van giel

Slimme scanner spoort huidkanker beter op

Hasselt Technologiebedrijf Barco brengt een mobiele scanner op de markt die, mede dankzij artificiële intelligentie, huidkanker sneller en efficiënter opspoort dan de klassieke toestellen. De kans op een succesvolle behandeling wordt daarmee groter.

Elk jaar organiseren dermatologen een preventiecampagne tegen melanomen. Tijdens die screeningsweek kan iedereen zich gratis laten testen op huidkanker. Het West-Vlaamse technologiebedrijf Barco ontwikkelde nu een klein mobiel toestel, Demetra, dat een stuk sneller en efficiënter een diagnose kan stellen dan de klassieke dermatoscoop die vandaag gebruikt wordt om verdachte huidvlekjes op te sporen. Barco brengt zijn huidscanner de komende maanden op de markt in België, later in de rest van Europa.

“Het toestel neemt simultaan een tiental foto’s met licht van verschillende golflengten. Die foto’s komen automatisch in een databank terecht, waardoor de arts veel gemakkelijker snel beelden kan vergelijken”, verduidelijkt Tom Kimpe, vicepresident Technologie en Innovatie bij Barco.

Demetra maakt gebruik van een combinatie van beeldprocessing en deep learning, wat dermatologen moet toelaten om bepaalde huidvlekken veel beter te analyseren en te interpreteren. Ook de evolutie van de huidvlekken kan nauwkeuriger opgevolgd worden. “Onder meer omdat de ingebouwde artificiële intelligentie artsen binnenkort ook zal toelaten om nieuwe foto’s razendsnel te vergelijken met tienduizenden eerder gemaakte samples”, zegt Kimpe. “Die informatie kan de arts helpen om met een grotere precisie te werken. Deze innovatie kan een stevige stap voorwaarts zijn in het vroegtijdig opsporen van huidkankers.”

Cruciale tijdswinst

Dermatoloog Mark Vandaele van de Euromelanoma-werkgroep is enthousiast. “Met deze technologie zullen we melanomen vooral in een veel vroeger stadium kunnen herkennen. Zo kan je patiënten beter opvolgen, en die tijdswinst kan cruciaal zijn om tijdig een succesvolle behandeling te kunnen starten. Tegelijk zullen we ook heel wat onnodige chirurgische ingrepen kunnen vermijden.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws