Direct naar artikelinhoud

Peruaanse oud-president Fujimori na gratie weer voor rechter: nu voor moord op zes boeren

Oud-president Alberto FujimoriBeeld REUTERS

Alberto Fujimori, de oud-president van Peru, moet opnieuw voor de rechter verschijnen. Hij wordt vervolgd voor de moord op zes boeren in 1992 toen hij het land leidde. Dat meldt de BBC.

De 79-jarige Fujimori is pas sinds een maand op vrije voeten. Hij was eerder veroordeeld wegens fraude en misdaden tegen de mensheid tijdens zijn rechtse regering van 1990-2000. Afgelopen kerst werd hem gratie verleend door president Pedro Pablo Kuczynski. Fujimori moest van zijn celstraf van 25 jaar nog 15 in gevangenschap doorbrengen.

De gratieverlening viel niet in goede aarde bij duizenden Peruanen, die eind vorig jaar de straat opgingen om hun ongenoegen duidelijk te maken. Het pardon geldt niet voor de nieuwe zaak waar hij met mogelijk 22 anderen in terechtstaat.

Uiterst controversieel

Fujimori is een uiterst controversieel figuur in Peru. Hij was geliefd bij zijn aanhangers vanwege zijn economisch beleid en gehaat bij zijn tegenstanders die hem een corrupte dictator noemen. De voormalig president kampt al jaren met een broze gezondheid. Volgens zijn lijfarts Alejandro Aguinaga is hij ongeneeslijk ziek.