Eis 1,5 jaar cel tegen vrouw die eigen stalking in scène zette

Nieuws
Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag in de rechtbank van Utrecht een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen Sanne S. De 34-jarige vrouw uit Putten wordt ervan verdacht haar eigen stalking in scène te hebben gezet. Daardoor belandde een man in 2019 een jaar in de cel. Aan hem bood het OM excuses aan. "We zijn tekortgeschoten", zei de officier van justitie tijdens de inhoudelijke behandeling.
anp
vrijdag 26 april 2024 om 15:20 aangepast 15:55
Afbeelding
beeld anp

Sanne S. deed in 2017 en tussen 2020 en 2021 meerdere valse aangiften waarin ze de man beschuldigde van bedreiging, belaging, belediging en discriminatie. Ook stuurde ze kaarten, sms'jes, Instagramberichtjes en een mes naar zichzelf, uit naam van de man. "De teksten zijn grof", zei de rechter. De man en de vrouw leerden elkaar kennen in de kliniek waar S. stage liep. Daar zouden ze een conflict hebben gehad.

De man keek via een videoverbinding mee en liet via zijn advocaat weten dat hij zijn vertrouwen in mensen is verloren. Hij heeft gezondheidsproblemen en nachtmerries waarin hij denkt dat hij "nog steeds in detentie is". "Een web van leugens is uitgegroeid tot enorme proporties", zei de officier. "Iedereen geloofde de sympathieke verpleegster, en niet hem, een psychiatrisch patiënt."

Gezondheidsproblemen

In 2022 wijdde het tv-programma Zeeman Confronteert, waarin journalist Thijs Zeeman stalkers opzoekt, een aflevering aan de zaak. Daarin deed S. haar verhaal. "Dat was een noodkreet", zei S. "Ik had dat nooit mogen doen." Ze wordt ook verdacht van bedreiging van collega's in het ziekenhuis waar ze werkte, het Tergooi MC.

S. heeft een persoonlijkheidsstoornis en PTSS en is volgens experts verminderd toerekeningsvatbaar. Ook kampt ze met gezondheidsproblemen. Daarom zegt haar advocaat dat een volledig voorwaardelijke celstraf "passender is".

De zaak van de man wordt opnieuw bekeken door het gerechtshof in Den Bosch, de datum is nog niet bekend. De uitspraak in deze zaak is op 17 mei.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

AstraZeneca trekt coronavaccin mondiaal terug na bekentenis

De Britse medicijnfabrikant AstraZeneca trekt zijn covid-19-vaccin wereldwijd terug, meldt de krant The Telegraph. Eind april gaf de farmaceut toe dat het vaccin 'in zeer zeldzame gevallen TTS kan veroorzaken'.

Afbeelding

Ierse deelnemer songfestival moest steunbetuiging Gaza verwijderen

De Ierse songfestivalinzending Bambie Thug heeft verborgen steunbetuigingen aan de Palestijnen in de Gazastrook van diens lichaam moeten verwijderen.

Afbeelding

Eerste landen plaatsen zich voor finale Eurovisie Songfestival

Kroatië, Oekraïne en Ierland zijn zoals verwacht de eerste finalisten van het Eurovisie Songfestival. Ook Servië, Portugal, Slovenië, Litouwen, Finland, Cyprus en Luxemburg kregen dinsdag tijdens de eerste halve finale genoeg stemmen van het publiek.

Afbeelding

Proces tegen Trump in documentenzaak tot nader order uitgesteld

De rechtszaak tegen de voormalige Amerikaanse president Donald Trump in de affaire rond het achterhouden van geheime documenten is voor onbepaalde tijd uitgesteld, melden Amerikaanse media. Daarmee is de startdatum van 20 mei van de baan, laat rechter Aileen Cannon weten.

Afbeelding

Politie treedt nog niet op tegen de bezetting van UvA-terrein

De politie zal vooralsnog niet optreden tegen de bezetting van het terrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA) door demonstranten. Dat heeft de driehoek besloten (politie, OM en stadsbestuur).

Afbeelding

Demonstranten op bezet terrein UvA houden zich stil

De demonstranten op het bezette terrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA) proberen geen geluidsoverlast te veroorzaken. Mensen proberen elkaar stil te houden zodat de politie niet hoeft op te treden tegen geluidsoverlast.