Rechtbankuitspraak in zaak over onlinemisbruik kinderen

Foto: ANP

De rechtbank in Den Haag doet dinsdag uitspraak in de zaak tegen de 37-jarige man uit Noordwijk, die wordt verdacht van het online misbruiken van achttien minderjarige slachtoffers. Het Openbaar Ministerie heeft zes jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen de man geëist.

Meisjes stuurden Michael L. expliciete naaktfoto’s en video’s omdat ze in de veronderstelling waren dat ze meededen aan een winactie. Ze dachten dat ze bijvoorbeeld merkschoenen konden winnen. In een aantal gevallen dreigde de man hun intieme beelden online te zetten als ze niet meer wilden sturen. Deze praktijk staat bekend als sextortion.

De verdachte verwierf volgens justitie op deze manier 184 kinderpornografische afbeeldingen van de achttien meisjes. Bij de man zijn in totaal 352 foto’s en 75 video’s gevonden, ook van meisjes die de politie niet wist te identificeren. Drie van de achttien geïdentificeerde meisjes zou hij hebben verleid om voor hun eigen camera te masturberen. Dat lukte hem door zich voor te doen als een knappe 15-jarige jongen.

Eerder deze maand veroordeelde de rechtbank Breda verdachte Gianni de W. tot een celstraf van 6,5 jaar cel en tbs met voorwaarden voor het seksueel afpersen van dertig veelal minderjarige meisjes. Vorige week begon in Den Haag weer een vergelijkbare zaak, ditmaal met 24 slachtoffers van 6 tot 14 jaar oud en een verdachte die zich voordeed als een vrouwelijke modellenscout.