Archiefbeeld.© Boumediene Belbachir

Opleiders van interventiehonden krijgen apart statuut

De Vlaamse regering maakt het makkelijker om interventiehonden voor de politie, het leger of bewakingsfirma’s op te leiden. Die zouden zo sneller een geschikt dier moeten kunnen vinden, zegt minister van Dierenwelzijn Ben Weyts dinsdag.

Bron: BELGA

Momenteel is er nog geen apart statuut voor opleiders van interventiehonden. Zij vallen onder dat van de kweker-handelaar, waardoor ze zelf jaarlijks minstens tien nesten moeten kweken voor ze honden kunnen aankopen.

“Maar de opleiders van interventiehonden willen helemaal geen dieren kweken”, luidt het op het kabinet-Weyts. “Het is voor hen voornamelijk belangrijk om te kunnen kiezen uit de meest geschikte honden, die idealiter al enkele maanden oud zijn.”

Nu komt er in Vlaanderen een aparte erkenning voor de opleiders van patrouillehonden, bewakingshonden, reddingshonden en detectiehonden die onder meer drugs, explosieven en vermiste personen opsporen. De aanpassingen kwamen er in overleg met de sector en moeten het opleiden van dergelijke honden eenvoudiger maken. “Dit eigen statuut houdt simpelweg rekening met de zware selectie en de maandenlange opleiding die nodig is om interventiehonden te trainen”, zegt Weyts.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer