Heel wat belangstelling voor het zonnepanelendak. © Erik Van Eycken

Imeldaziekenhuis investeert in zonnepanelen en groendaken voor energieneutrale toekomst

Het Imeldaziekenhuis in Bonheiden investeert meer dan ooit in groene energie. Op het dak van het ziekenhuis liggen voortaan 1.100 zonnepanelen, een equivalent van het verbruik van een honderdtal gezinnen. Op termijn wil Imelda energieneutraal worden.

Erik Van Eycken

De investering is volgens de directie in zeven jaar tijd terugbetaald en dekt zo’n 4% extra van het totale verbruik. Dit betekent niet alleen een lagere factuur, het is de volgende stap die het ziekenhuis neemt om op termijn energieneutraal te worden en dus niet afhankelijk te zijn van een energieproducent. “Het duurt nog wel even vooraleer dat het geval is. Daar moeten we eerlijk in zijn. Een ziekenhuis verbruikt door de bezetting en de apparatuur veel energie”, zegt facilitair directeur Stefaan Claeys.

De productie via de zonnepanelen is bedoeld voor lokaal gebruik. Bij verdere investeringen in de toekomst, zoals extra warmtekrachtkoppelingen of zonnepanelen, wordt niet uitgesloten dat een eventueel overschot aan energie ook een positief effect kan hebben op de buurt of de gemeente. Die gesprekken zijn momenteel lopende. De panelen werden geplaatst op een deel van het dak dat zich het dichtst bij energievretende apparatuur bevindt. “Dat is logisch, zo beperken we het verlies door lange stroomkabels”, zegt Claeys.

22% van totaal verbruik

De zonnepanelen zijn dus geen eindpunt. Volgende week al wordt voor regenwaterrecuperatie een groendak van 2.000 vierkante meter gelegd op de nieuwbouw aan de inkom. “Alle maatregelen opgeteld, inclusief de nieuwe zonnepanelen, produceren we momenteel 22% van alle nodige energie zelf. Op korte termijn moet dit gaan naar een derde van het totale verbruik.”

Met het duurzame project wil Imelda uitstralen waar het voor staat. “Een energiebewust ziekenhuis in een groene omgeving dat verantwoord onderneemt”, zegt Claeys. Michael Corten van Mechels installateur BEE zegt dat zonnepanelen voor het ziekenhuis momenteel de beste oplossing zijn. “Windmolens integreren in het landschap zou moeilijker zijn. Bij Imelda was het zoeken naar een goede verhouding tussen een ruimte waar ook de koelinstallatie naast de panelen kon worden geïnstalleerd. Want ook daken hebben restricties.” Het ziekenhuis beperkt sinds een tijd ook al het gebruik van plastic.

Verbouwingen op schema

De grootscheepse verbouwingswerken van het ziekenhuis verlopen op schema. In april vorig jaar zijn de werkzaamheden begonnen, tegen september moet de nieuwbouw deels in gebruik worden genomen. Onder meer de inkomhal krijgt een grondige make-over.