Angelo Vandecasteele timmert aan zijn weg terug naar het hoogste niveau na veel blessurepech.© Geert De Rycke

Duatlon Kruisem

Angelo Vandecasteele gaat woensdag in Kruisem vol voor EK-ticket. “Ik wil mijn plaats op het internationale toneel heroveren”

Waasmunster -

Twee jaar geleden eindigde Angelo Vandecasteele als vierde op de Wereldspelen in het Amerikaanse Birmingham, maar nadien verdween de intussen 33-jarige duatleet uit Waasmunster van het internationale toneel. “Blessures hebben me een tijdje aan de kant gezet, maar woensdag wil ik in Kruisem een gooi doen naar een nieuwe internationale selectie”, klinkt het strijdvaardig.

Willy Goossens

“Na maanden van aanmodderen kwam ik deze winter eindelijk weer in actie”, vertelt Angelo Vandecasteele, aangesloten bij het Dendermondse 3MD. “Het was weer even wennen aan het competitiegebeuren, maar in de veldloop in Lokeren was het bij mijn tweede wedstrijd al prijs. Sindsdien is de vorm tot mijn grote voldoening alleen maar in stijgende lijn gegaan. En vooral: de blessure aan de heup is helemaal verdwenen. In Dwars door Dendermonde bleef ik daarna met een tijd van 29’50” aan de winnende hand in de tienkilometerloop. Beter kon het dus niet.”

De week daarop was Vandecasteele in Utrecht aan de start voor een originele wedstrijd: een afvallingskoers op een parcours van 200 meter. “Om de twee ronden moesten er twee deelnemers het strijdperk verlaten. De laatste twintig mochten dan de finale lopen. Het ging er in die eindstrijd zo hectisch aan toe dat ik vrij snel besloot om er in mijn eentje vandoor te gaan en zelfs een ronde voorsprong te nemen. Daarmee was het hek van de dam. Het was dan ook met redelijk wat ambitie dat ik vorige week deelnam aan de Antwerp Ten Miles. Ik finishte er als zesde, een minuut sneller dan twee jaar geleden. Een goede prestatie, dat wel, maar een echt wow-gevoel hield ik er zeker niet aan over.”

Grand Prix

Vorige zondag was Vandecasteele, tewerkgesteld in de fietsenwinkel in Appels, nog van de partij in de sprintduatlon van Châtellerault. Het was zijn eerste wedstrijd van het seizoen in het Franse Grand Prix Circuit, waar hij voor het team van ESM Gonfreville uitkomt. Het verloop was er heel bijzonder. Het peloton dat naar de laatste wissel stormde, telde wel tachtig deelnemers. Met als gevolg dat een indrukwekkende groep aan de slotloop over 2.500 meter begon. Vandecasteele legde er beslag op de 26ste plaats op veertig seconden van de Franse winnaar Laurent Thomas.

“Daarmee is de kop eraf en wordt het woensdag in Kruisem alvast erg spannend. De beste vijf mogen immers naar het EK, dat in juni in het Portugese Coimbra plaatsvindt. Het parcours, met zijn lange kasseistrook, ziet er in elk geval vrij selectief uit. Tijdens het fietsen zal het er hoe dan ook heftig aan toe gaan, ook al omdat de wind in de open vlaktes een grote rol zal spelen. Arnaud Dely, vorig jaar tweede op het EK in Italië, heeft zijn selectie al op zak. Voor de vier resterende plaatsen zal het erom spannen. Er zijn zeker een zevental kandidaten die daarvoor in aanmerking komen. Hoe dan ook hoop ik via een sterke prestatie opnieuw mijn plaats te veroveren in de internationale duatlonwereld.”

De start van de Ultron Duatlon van Kruisem wordt om 15 uur gegeven. In totaal werden 150 deelnemers ingeschreven. Bij de vrouwen start Camille Roman als favoriet. Om 12.30 uur staan er ook nog een jeugdduatlon en een wedstrijd voor amateurs op het programma.

© EWT

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER