Tanja Groen op de opsporingsaffiche.© DDL

Opnieuw wordt Dutroux gelinkt aan ‘het meisje van 1 miljoen’

Bijna 31 jaar na de verdwijning van Tanja Groen (18) zal een onbekend DNA-spoor uit het dossier van Marc Dutroux worden vergeleken met het DNA van de studente, die in 1993 verdween na een fuif in Maastricht. Maar waarom is men de verdwijning van ‘het meisje van 1 miljoen’ altijd blijven linken aan Dutroux?

Thierry Goeman

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht valt nog niet te zeggen wanneer er meer duidelijkheid komt over een mogelijke match tussen een van de onbekende profielen in het dossier-Dutroux en het DNA-profiel van de destijds 18-jarige Nederlandse studente Tanja Groen.

LEES OOK. Na 12 jaar aan het hoofd van Child Focus gaat Heidi De Pauw op zoek naar iets anders: “Ik ben een spits, ik moet impact hebben”

De woordvoerster van het OM in Maastricht bevestigde maandagochtend wel dat de sporen vanuit ons land zijn overgedragen aan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) om geïnventariseerd te worden.

Tanja Groen.© rr

“Daarna wordt bekeken welke onderzoeken er nog mogelijk zijn”, zegt ze. “Dat kost tijd. Ook eventuele verdere onderzoeken zullen tijd kosten.” Meer wilde ze er niet over kwijt. Ook op de vraag waarom het zo lang geduurd heeft voor aan het rechtshulpverzoek aan ons land is voldaan, wil het OM niets kwijt.

Ouders Corrie en Adrie Groen tijdens een persconferentie van misdaadjournalist Peter R. de Vries.© ANP

Politieman Ben Renckens, een van de rechercheurs die de verdwijning van de studente onderzochten, typte alleszins vier dagen na de aanhouding van Dutroux in augustus 1996 een rechtshulpverzoek aan de collega’s in België. De ouders van Tanja, Corrie en Adrie Groen, werden later uitgenodigd om in ons land tussen alle spullen die bij Dutroux in beslag waren genomen te zoeken naar kledij of andere persoonlijke spullen die van hun dochter konden zijn. Ze twijfelden aan een jeans, maar ze waren niet zeker.

LEES OOK. Vergelijking DNA uit zaak-Dutroux met vermiste Nederlandse Tanja Groen is ophanden: “Het is opvallend stil”

Alle verdwijningszaken uit de jaren 80 en 90 werden in volle Dutroux-periode aan hem gelinkt. Maar de ene naam na de andere kon van het lijstje worden geschrapt na onderzoek. Behalve die van Tanja Groen. Er waren geen bewijzen dat hij erbij betrokken was, maar er kon ook niet met honderd procent zekerheid worden gesteld dat hij het niet gedaan had. Bovendien was er een link tussen Dutroux en Maastricht, waar het meisje verdween.

Politieman Ben Renckens typte vier dagen na de aanhouding van Dutroux in augustus 1996 een rechtshulpverzoek aan de collega’s in België.© DDL

Uit diverse verklaringen van onder anderen ex-echtgenote Michelle Martin blijkt dat Dutroux in de omgeving van Maastricht kwam om verdovende middelen te kopen. Dat geldt ook voor zijn hulpje Michel Lelièvre, die heeft verklaard dat hij in 1994 de grens overstak om drugs te scoren. Maastricht had destijds nog een ‘junkenpark’ (een verblijfplaats van verslaafden) en drugsrunners op bijna elke straathoek om de vele buitenlandse gebruikers op te vangen. Ook heeft de Nederlandse politie informatie dat Dutroux een ‘contactpersoon’ in Maastricht zou hebben gehad. In een van de huizen van Dutroux is bovendien een wegenkaart gevonden waarop Maastricht met balpen was omcirkeld.

Ook An en Eefje werden slachtoffer van Dutroux.© Belga

Dutroux was een roofdier, dat is geweten. Hij ging samen met zijn kompaan Lelièvre op rooftocht om jonge meisjes te schaken. Kijk maar naar An en Eefje, die ze aan de kust ontvoerden.

Ook de werkwijze van Dutroux, waarbij hij meisjes soms met fiets en al in een bestelbusje trok, past bij de verdwijning van de destijds 18-jarige studente. Zo trok hij Sabine Dardenne, die op weg was naar school, in 1996 in zijn bestelwagen. En Laetitia Delhez werd een paar maanden later in zijn bestelwagen gesleurd nabij het zwembad van Bertrix. Allemaal tienermeisjes op wie hij zijn seksuele lusten botvierde.

Vast staat dat Dutroux op het moment van de verdwijning van Tanja Groen op vrije voeten was. Hij had in april 1992 vervroegd de gevangenis mogen verlaten, nadat hij in 1989 werd veroordeeld tot 13,5 jaar cel voor het verkrachten van vijf meisjes en een oudere vrouw. Hij zou aan celgenoten gezegd hebben dat hij van plan was meisjes te ontvoeren en misbruiken. Was Tanja er een van?

Fiets nooit gevonden

Tanja Groen verdween in de nacht van 31 augustus op 1 september 1993 toen ze met de fiets op weg was van een feestje naar haar studentenkamer. Tanja was eerstejaarsstudente gezondheidswetenschappen aan de Universiteit in Maastricht. Ze woonde sinds 1 augustus 1993 op een studentenkamer in Gronsveld.

Van 24 tot en met 28 augustus was er een ontgroeningsweek met op 31 augustus als afsluiting een feestavond van de Studentenvereniging Circumflex aan de Herbenusstraat in Maastricht. Die avond belde ze nog met haar moeder Corrie in Schagen (Noord Holland). Nadien vertrok ze naar de fuif, waar ze zich amuseerde. Volgens andere studenten was ze zeker niet dronken toen ze rond middernacht met de fiets naar haar kot in Gronsveld vertrok. Maar daar is ze nooit aangekomen.

De Nederlandse politie heeft alles gedaan wat ze konden om haar te vinden. Maar zonder resultaat.

Botten gevonden

In juni 2014 werden in de bossen in Gronsveld botten gevonden die gelinkt werden aan Tanja Groen. Na verder onderzoek bleek dit niet te kloppen. Ook is verschillende keren naar de fiets van Tanja gezocht. Zonder resultaat.

In het najaar van 2019 ontving het coldcaseteam van de politie in Limburg informatie over de plek waar het lichaam van Tanja Groen mogelijk begraven is. Het team onderzocht deze informatie, die leidde naar de begraafplaats van de Katholieke Kerk Heugem in Maastricht. De politie heeft het graf onderzocht, helaas zonder resultaat.

LEES OOK. Hoe het komt dat link tussen Dutroux en vermiste Nederlandse Tanja Groen onderzocht wordt: “Onvoorstelbaar dat dit spoor toen niet is bekeken”

De laatste grote zoektocht dateert van drie jaar geleden in het bos- en heidegebied tussen Heeze-Leende en Someren. Tanja zou op een bepaald deel van de hei, vlak bij een klein ven, begraven zijn. Maar daar zijn geen sporen van gevonden.

Peter R. de Vries

Zelfs een tipgeld van een miljoen euro, een bedrag dat in ons land nooit is uitgeloofd voor een gouden tip, leverde geen nieuwe nuttige informatie meer op.

Misdaadjournalist Peter R. de Vries wilde het losgeld in 2021 ophalen via crowdfunding. Twee weken na de lancering van de geldinzamelactie werd Peter R. de Vries zelf op straat in Amsterdam neergeschoten. Terwijl hij in het ziekenhuis vocht voor zijn leven, tastte Nederland gul in z’n portemonnee, om het geld bij elkaar te krijgen dat nodig was om de droom van de 64-jarige misdaadverslaggever te verwezenlijken. Hij heeft het helaas niet meer geweten. Negen dagen na de executie overleed hij in het ziekenhuis.

Van Ilse Stockmans tot Carola Titze

Na de arrestatie van Marc Dutroux in 1996 zijn verschillende verdwijningsdossiers waarin jonge meisjes betrokken waren opnieuw onderzocht om te zien of er geen link was met Dutroux en zijn handlangers. Het ging onder meer om volgende zaken:

Ilse Stockmans verdween op 17 februari 1987. De negentienjarige studente uit Aarschot verdween die middag spoorloos toen ze vanuit Leuven de trein naar huis wilde nemen. Het dossier werd zowel aan Dutroux, Ronald Janssen als aan Michel Fourniret gelinkt. Zonder resultaat.

Elisabeth Brichet verdween op 20 december 1989. Ze was twaalf. Ook haar dossier werd even aan Dutroux gelinkt, maar hij zat toen in de cel, zo bleek. Uiteindelijk bekende Michel Fourniret in 2004 dat hij Brichet had ontvoerd.

Nathalie Geijsbregts (10) verdween op 26 februari 1991 in Leefdaal. Ze was door haar ouders afgezet aan een bushalte. Het is de laatste keer dat haar ouders haar zagen. Na het losbarsten van de zaak-Dutroux werd hij aan die verdwijning gelinkt. Maar dat spoor werd al snel verlaten. Dutroux zat zelf in de cel toen Nathalie verdween.

Carola Titze (16) was in 1996 met haar ouders op vakantie in De Haan. Op 5 juli verdween ze spoorloos. Haar verdwijning werd zowel aan Dutroux als aan dat andere roofdier Ronald Janssen gelinkt. Maar zonder resultaat. Titze werd een week na haar verdwijning in een bos tegenover Sunparks, waar ze met haar ouders logeerde, gevonden. Ze was gewurgd.

• Ook de verdwijning Loubna Benaïssa (9) werd opnieuw onderzocht na het uitbreken van de zaak Dutroux. Op 5 maart 1997 werd haar lichaam teruggevonden. Ze bleek ontvoerd, seksueel misbruikt en vermoord door de 34-jarige pompbediende Patrick Derochette.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER