Het zonnige weer lokte veel mensen naar Ieper.
Foto: Thijs Pattyn

Kattenstoet brengt tienduizenden mensen op de been in Ieper

In Ieper zijn zondagmiddag naar schatting 55.000 mensen gaan kijken naar de Kattenstoet. Het was voor het eerst in 6 jaar dat die nog eens passeerde, want door corona ging de vorige editie niet door. Bij de Kattenstoet draait alles - de naam zegt het zelf - om katten. Ze verwijzen naar het vroegere gebruik van katten in Ieper om het laken in de Lakenhalle te beschermen tegen hongerige muizen.

De Kattenstoet passeert normaal om de 3 jaar door het centrum van Ieper, maar door corona moest de Kattenstad 6 jaar wachten op zijn befaamde stoet. "Eindelijk", is dan ook het gevoel dat overheerst bij deelnemers én toeschouwers.

"Het is magnifiek, eindelijk kunnen we nog eens naar de Kattenstoet gaan kijken. Als Ieperling blijft dat toch bijzonder. Het zijn altijd jeugdherinneringen die terugkomen", zegt een toeschouwer. Voor veel bezoekers is het een traditie om eens om de 3 jaar naar Ieper te komen, voor anderen is het al wat langer geleden. "Ik had de stoet al bijna 30 jaar niet gezien. Het is mooi om zo veel mensen samen te zien."

Ook de deelnemers aan de stoet zijn blij dat ze weer hun ding kunnen doen. "Als Kartje Kilo spelen we voor een thuispubliek en dat is altijd "de max". We zijn fier dat we elke keer weer het vertrouwen krijgen om een act te mogen verzinnen. Dit jaar hebben we een kattenorgel dat gebaseerd is op een middeleeuws gebruik."

"Het klinkt ongelooflijk, maar vroeger was er een gebruik waarbij ze kattenstaarten tussen enkele plankjes staken en erop klopten met hamers om te luisteren naar het kattengejank."

"De stoet leeft sowieso bij elke Ieperling. Een hele dag mensen zien dwalen door een verkeersvrije stad, het is Ieper hoe het zou moeten zijn."

Ook de zwerfkatten waren van de partij.
Foto: VRT NWS

Ieper op stelten zetten

Ook de zwerfkatten zijn van de partij tijdens deze 46e editie. "We zien er niet mooi uit, heel af en toe zijn we lief, maar in ons hart zijn we katten van de straat. Lekker wild en we proberen de mensen bang te maken. De stoet is sowieso een leuke manier om Ieper op stelten te zetten en daar doen we graag aan mee."

Door de warmte werden enkele mensen onwel, zij werden verzorgd door de hulpdiensten. De deelnemers mochten onderweg ook even pauzeren om water te drinken. Na de Kattenstoet is er ook nog de Kattenworp. Vanop het Belfort worden er dan pluchen katten naar beneden gegooid.

Bekijk: de meer dan duizend figuranten moesten zes jaar wachten op hun stoet

Videospeler inladen...

Meest gelezen