© Frank Bahnmuller

“Minstens drie” Red Lions verdacht van illegaal gokken op eigen hockeywedstrijden: “Wie dat doet, gaat eruit”

De Kansspelcommissie onderzoekt een twintigtal matchen van onze nationale hockeyploeg sinds 2015. Het vermoeden: “minstens drie” Red Lions, onlangs nog als helden onthaald op de Brusselse Grote Markt na hun wereldtitel, gokten de voorbije jaren op eigen wedstrijden. “Natuurlijk zijn we verrast. We weten dat we niet mogen gokken op eigen wedstrijden.” Ook de Antwerpse hockeyclubs zijn overdonderd.

Marc Klifman, Hans Jacobs, Greg Van Roosbroeck

Onze hockeyjongens kregen onlangs nog een eresaluut voor een volle Grote Markt na hun wereldtitel. Maar enkele weken later startte de Kansspelcommissie een onderzoek naar illegale gokpraktijken. “Wij zijn al een tijdje bezig met het systematisch screenen van sporttakken”, zegt woordvoerster Marjolein De Paepe. “We deden dat met voetbal, en ook hockey ontsnapt er niet aan.”

Gokken op eigen sportwedstrijden is illegaal. Er staan geldboetes en zelfs celstraffen tot drie jaar op. Maar of het zover komt, is lang niet zeker. De Paepe: “Het is nog veel te vroeg om over de inhoud van het dossier te praten.”

Op regelmatige basis

Volgens onze informatie zijn minstens drie Red Lions in het vizier, werden er geen monsterbedragen ingezet, maar werd wel op regelmatige basis gewed. Het onderzoek voor de Kansspelcommissie loopt, voorlopig start het federaal parket geen onderzoek.

Opmerkelijk: het gaat niet alleen over wedstrijden sinds 2015 tot en met twee wedstrijden van het afgelopen WK van 2018, maar ook over een Europese wedstrijd van een Belgische ploeg en Belgische competitiewedstrijden. Serge Pilet, secretaris-generaal van de hockeybond, bevestigt dat hij wedstrijdfiches van een twintigtal wedstrijden aan de Kansspelcommissie heeft doorgespeeld. “We willen wel graag op de hoogte worden gehouden van het onderzoek. Zo hebben we geen flauw idee hoe ze bij drie namen uitkomen.”

“Ze kennen de regels”

Pilet sprak gisteren voor de training de Red Lions toe. “Er is geen paniek, ze gaan hier volwassen mee om. Ik steek voor niemand mijn hand in het vuur, maar het zou mij verbazen dat er illegaal wordt gegokt.”

Nationaal doelman Vincent Vanasch: “Natuurlijk zijn we verrast. Sommigen wedden wel op voetbalmatchen. Maar we weten dat we niet mogen gokken op eigen wedstrijden, dat hebben ze ons wel 150.000 keer gezegd. Het zou echt erg zijn als die regels niet worden nageleefd.”

Bondscoach Shane McLeod ging op elke Red Lion van het afgelopen WK af met dezelfde vraag: of ze illegaal hebben gegokt. “Ze hebben mij stuk voor stuk gezegd dat dat niet zo is. Ik wil niet vooruitlopen op de zaken, maar wie gokt op eigen wedstrijden, gaat eruit.” Marc Coudron, voorzitter van de nationale hockeybond: “Ze kennen de regels, het zijn intelligente jongens. Ik wil niet horen dat iemand een stommiteit heeft begaan.”

Antwerpse clubs

Ook de Antwerpse hockeyclubs reageren verrast op het nieuws. Bij de Royal Beerschot Hockey Club, die met Arthur De Sloover één Red Lion binnen de rangen heeft, moesten ze het nieuws gisterenavond nog laten bezinken. “Dit hadden we helemaal niet verwacht. Maar zolang het niet gaat over een onderzoek door de politie, is het nog te vroeg om commentaar te geven.”

Hetzelfde geluid bij de Dragons in Brasschaat. Die hebben met Felix Denayer en Florent Van Aubel twee internationals rondlopen. “We zijn nog maar pas op de hoogte en vallen uit de lucht”, zegt medevoorzitter Philippe Nowé. “Het is jammer voor onze mooie sport, maar laat ons eerst de verdere ontwikkelingen afwachten.”