Geweld

Franse politie schiet man dood die brand stichtte in synagoge: “Negeerde bevelen om te stoppen”

In Rouen, in de Franse regio Normandië, heeft de politie vrijdagochtend een gewapende man doodgeschoten die probeerde een synagoge in brand te steken. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin gezegd op X.

Christoph Meeussen
Bron: reuters

“In Rouen hebben agenten van de nationale politie vanochtend een gewapende persoon geneutraliseerd die duidelijk van plan was om de synagoge van de stad in brand te steken”, schreef Darmanin, die de ordediensten tegelijk feliciteerde voor hun “moed en reactiesnelheid”.

De politie kwam ter plaatse “na een melding van rookontwikkeling in de buurt van de synagoge” rond 6.40 uur, melden de politiediensten. “Bij hun aankomst zagen brandweer en politie een man op het dak met een ijzeren staaf in de ene en een keukenmes in de andere hand”, verklaart openbaar aanklager Frederic Teillet. Een politieman schoot op de aanvaller toen die op hem afrende, hem bedreigde met het mes in zijn hand, en bevelen negeerde om te stoppen. Volgens Teillet leek de agent volgens het boekje te hebben gehandeld.

De gewapende man had eerder geprobeerd brand te stichten in de synagoge. Volgens burgemeester Nicolas Mayer-Rossignol was de man via een vuilnisbak naar de eerste verdieping geklommen en had die daarop een “brandbaar voorwerp, een soort molotovcocktail” in de synagoge geworpen.

“Antisemitische daad”

De brandweer kwam ter plaatse om de brand te blussen. Volgens Natacha Ben Haim, voorzitter van de Normandische joodse gemeenschap, zijn enkele muren en heel wat meubilair zwartgeblakerd door vuur en rook. “Het is catastrofaal. Ik ben erg boos”, verklaarde ze.

“Met deze aanval en poging om de synagoge in Rouen in brand te steken, is niet alleen de joodse gemeenschap getroffen, maar heel Rouen is gekwetst en in shock”, reageert burgemeester Nicolas Mayer-Rossignol op X. Volgens hem “is het zeer waarschijnlijk dat het om een sterk antisemitische daad gaat”.

De identiteit van de dader en zijn motief zijn voorlopig onduidelijk.

Rabbijn Lubecki spoorde de gemeenschap aan niet bij de pakken te blijven zitten. “Vanavond is het sabbat. Het is belangrijk de sabbatkaarsen te ontsteken en zo te tonen dat we niet bang zijn. Dat we ondanks alles ons joodse geloof verder kunnen belijden.”

De regio van Rouen werd in 2016 nog opgeschrikt door de jihadistische moord op de Franse priester Jacques Hamel tijdens een kerkdienst in het plaatsje Saint-Étienne-du-Rouvray, vlak bij Rouen.

Binnen twee maanden vinden in de Franse hoofdstad Parijs de Olympische Spelen plaats. Het land verhoogde zijn terreurniveau naar het hoogste niveau, met in het achterhoofd de complexe geopolitieke situatie in het Midden-Oosten en het conflict in Oost-Europa.