Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Theresa May: “Met hard werk blijft een brexit-akkoord mogelijk”

Brits premier Theresa May.Beeld AFP

Een onderhandeld akkoord over het Britse vertrek uit de Europese Unie én een politiek akkoord over de Brits-Europese relaties na de brexit zijn nog steeds haalbaar. Dat heeft de Britse premier Theresa May gezegd voor aanvang van de Europese top in Brussel vanavond. Ze geeft toe dat met name de Ierse grenskwestie nog niet opgelost is.

Op de top zullen May en de staatshoofden en regeringsleiders van de 27 andere lidstaten de stand van zaken van de brexit-onderhandelingen bespreken. De Britse premier Theresa May en de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier zullen elk hun kijk geven, er wordt op de top niet verder onderhandeld. Daarom wordt er in het algemeen niet verwacht dat er op het allerhoogste niveau wordt onderhandeld vanavond. Een EU-bron zei persagentschap Reuters dan ook dat “May niets nieuws heeft verteld aan de andere leiders”.

Volgens May is de voorbije maand “erg grote vooruitgang” geboekt. De meeste knopen zijn doorgehakt, maar het probleem van de grens tussen de Ierse republiek en Noord-Ierland moet nog worden opgelost. “Iedereen aan tafel wil een akkoord”, zegt May. “Een akkoord is mogelijk, nu is het moment om dat te realiseren.” Als de onderhandelaars de komende dagen en weken intensief blijven werken aan een oplossing, moet ook de meest netelige kwestie van de brexit-onderhandelingen opgelost kunnen worden, zei May.

Op de vraag of ze kan instemmen met het voorstel om de overgangsperiode na de brexit met een jaar te verlengen tot eind 2021, ging May niet in. Op de vraag of ze gelooft in een extra brexit-top in november evenmin.

Lees ook: ‘De Britten lopen tegen de geoliede machine van de EU’.

Akkoord Brits parlement

Premier Michel heeft er vertrouwen in dat er de komende weken nog een akkoord over de brexit kan worden gevonden. “Maar we willen van Theresa May ook horen of ze voor zo’n akkoord de steun van haar eigen parlement kan krijgen”, zei Michel. “Het is belangrijk dat er op het Europese niveau zekerheid bestaat over het feit dat het akkoord geïmplementeerd zal worden door het Britse parlement.”

Ook andere Europese leiders, zoals de Luxemburgse premier Xavier Bettel en Litouwse presidente Dalia Grybauskaite, lieten zich bij hun aankomst in die zin uit. De Franse president Emmanuel Macron wil van May horen welk akkoord voor haar aanvaardbaar is, “rekening houdend met de politieke evenwichten” in het Britse parlement.

Een doorbraak over de brexit moet vanavond dus niet worden verwacht

Macron en co. zijn niet vergeten hoe de EU in februari een akkoord sloot met de toenmalige Britse premier David Cameron over nieuwe EU-lidmaatschapsvoorwaarden voor het VK, om Cameron vier maanden later het brexit-referendum te zien verliezen.

Zoals bekend zou een aanzienlijk deel van Mays Conservatieve fractie in het Lagerhuis alleen willen instemmen met een harde brexit, terwijl de Noord-Ierse DUP - die de minderheidsregering van May in het zadel houdt - zegt elk akkoord te zullen verwerpen dat het risico in zich draagt dat Noord-Ierland anders behandeld wordt dan de rest van het Verenigd Koninkrijk.

Een doorbraak over de brexit moet vanavond dus niet worden verwacht. De meeste Europese leiders tonen zich wel hoopvol dat een akkoord de komende dagen en weken haalbaar is.