© Kioni Papadopoulos

Filip Dewinter: “Dit is politieke zelfmoord van De Wever en N-VA”

Antwerps Vlaams Belang-lijsttrekker Filip Dewinter heeft naar eigen zeggen “met grote verbazing” kennis genomen van het nieuws dat burgemeester en formateur Bart De Wever (N-VA) met sp.a wil besturen. “Hij verraadt de vele overgestapte VB-kiezers die hij opnieuw overtuigd had om voor hem te stemmen om een rood-groene coalitie uit het stadhuis te houden”, vindt Dewinter. “De mensen gaan dit onthouden. Dit is politieke zelfmoord van De Wever en N-VA.”

Volgens Dewinter keert Antwerpen met een coalitie van N-VA, sp.a en Open Vld terug naar de situatie van 2012. “Het intermezzo van de socialisten in de oppositie zal slechts een voetnoot in de geschiedenis blijken”, stelt hij. “De Wever heeft hen via de voordeur buitengegooid in 2012 en leidt ze nu via de achterdeur weer binnen. Qua symboliek kan dat tellen voor al wie op een rechts bestuur had gehoopt en het valt te verwachten dat er ook effectief linkse accenten in het bestuursakkoord zullen komen.”

Dewinter herhaalt daarom nog een laatste keer zijn aanbod aan De Wever om vanuit Vlaams Belang de huidige coalitie van N-VA, CD&V en Open Vld te helpen, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat zij een meerderheid hebben wanneer er een of meerdere gemeenteraadsleden niet aanwezig zijn. Een ‘Zweedse coalitie’ heeft na de verkiezingen immers nog slechts een nipte meerderheid van 28 op 55 zetels.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER