Direct naar artikelinhoud
DM zapt

Pieten? Bijzaak, op de Vlaamse tv

Pieten? Bijzaak, op de Vlaamse tv
Beeld Photo News

In DM ZAPT zet de mediaredactie de blik op oneindig. Vandaag: de Volkskrant-columnist Emma Curvers over "hoe zwierig Belgen met hun pieten omgaan".

In 2015 bepleitte de Antwerpse schepen Koen Kennis het al: voor een vredige intocht komt u naar België, waar de roetveegpiet een feit is. Dat kan ook vanaf de bank. Want helaas, hoe schilderachtig die stoomboot in polderlandschap op NPO 3 ook was en hoe snoezig die molentjes ook draaiden, het tafereel werd overschaduwd door minder vredige intochten elders in het land. Verstandig dus om afgelopen weekend eens over te schakelen naar de Belgische 'intrede' op Ketnet om jullie sinterklaasgeheim te ontrafelen.

Jullie sint blijkt te beschikken over een uitgebreide entourage, die scenarist Hugo Matthysen de afgelopen vijftien jaar bij elkaar fantaseerde alsof het zijn eigen Star Wars-franchise betreft. Pieten? Bijzaak. Ene Ramon Iglesias, een lispelende Spanjaard, is de aanvoerder van het stel. In de studio wordt commentaar gegeven door professor Van Den Uytleg, en aan het roer staan kapiteins Paelinckx en Paelinckx met naast hen de Spaanse Conchita Garcia, die een latrelatie blijkt te onderhouden met Van den Uytleg. De cast wordt overcompleet gemaakt met brugwachter Verbruggen, twee waterdraakjes en een roedel Ketnet-kopstukken, waaronder Kaatje en Victor.

Lees ook

Piet-rellen in Nederland, maar niet bij ons. Hoe kan dat?

Sinterklaasverdunning misschien, maar een traditie voer je gewoon in, vinden ze bij de VRT, en als-ie niet bevalt voer je 'm via de coulissen weer af.

De roetveegpiet is intussen geaccepteerd zonder eiergooien of arrestaties. Volgens een Belgische collega was de aanpassing makkelijker te aanvaarden dankzij het klassiek geworden VRT-programma Dag Sinterklaas (van Bart Peeters en, alweer, Hugo Matthysen), waarin al sinds 1992 werd benadrukt dat het zwart van het roet kwam. Daarnaast ging de stad Antwerpen in 2015 meteen mee met het besluit van de VRT, waarmee burgemeester Bart De Wever een signaal afgaf.

De roetveegpiet is intussen geaccepteerd zonder eiergooien of arrestaties

Cultuurverschil was ook te zien in het plot. Hier wordt geen zendtijd verspild aan de vraag of de boot de haven wel zal bereiken, wel aan de escapades van het nogal hitsige gevolg van de sint: Van den Uytleg smacht naar zijn Conchita ("O, die hunkerende lippen"), Ramon brengt lekkerbekkend een ode aan de mama's van België ("Niets is mooier dan een mama") en zelfs Sinterklaas doet een versierpoging bij de gepensioneerde juffrouw Kleurtjes.

Een traditie die we per direct zouden kunnen implementeren: de sint die als grande finale zijn boek doorbladert om na te gaan of er nog stoute kinderen waren. Het dramatische hoogtepunt van de uitzending, en gelukkig: "Er zijn hier geen stoute kinderen." In België niet, nee.