Direct naar artikelinhoud

Kris Peeters: "Verplicht bedrijven afspraken te maken over e-mails na de werkuren"

Minister van Werk en CD&V-vicepremier Kris Peeters.Beeld Photo News

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft een wetsontwerp klaar dat werkgevers verplicht duidelijke afspraken te maken met het personeel over e-mails na de werkuren, zo meldt VTM NIEUWS. Peeters wil daarmee iets doen aan de stress die mensen krijgen als ze 's avonds laat hun werkmails nog lezen.

"Wij leggen de werkgever de verplichting op om overleg te plegen met werknemers en duidelijke afspraken te maken", zegt Peeters. "Er moet beslist worden of werknemers verplicht zijn te antwoorden op mails of sms'en in het weekend of na de werkuren. Er moet zelfs overlegd worden of het een optie is om het technisch onmogelijk te maken nog berichten buiten de werkuren te ontvangen."

Steeds meer bedrijven rusten hun personeelsleden uit met laptops en smartphones. Het leidt ertoe dat werknemers na de werkuren thuis e-mails blijven beantwoorden, ook al zit de dagtaak erop. Zulk intensief mailgedrag leidt vaak tot burn-outs. Het lijkt zo of je werk nooit af is, stellen experts.

Ons land hinkt in vergelijking met de buurlanden achterop. In Frankrijk is er recht op deconnectie. In Duitsland zorgt autobouwer Porsche er zelfs voor dat mails die na de werktijd worden verstuurd, gewist worden. Zo ver wil Peeters echter niet gaan. Hij hoopt dat de verplichting tot overleg tot duidelijke afspraken leidt. Het wetsontwerp moet nog gestemd worden in de Kamer.

"Op maat van bedrijf"

Het voorstel stemt overeen met wat eerder politiek is overeengekomen, reageert VBO-topman Bart Buysse, die het belangrijk vindt dat "voorzien wordt dat eventuele afspraken gemaakt worden op maat van het bedrijf".

Dat het niet tot een recht op deconnectie komt, zoals in Frankrijk, noemt hij een goede zaak. "Deconnectie strookt niet altijd met de huidige manier van werken, waarbij privé en werk meer en meer door elkaar lopen. Moet je dan ook privé-aangelegenheden tijdens de werkuren gaan verbieden? Bovendien biedt connectiviteit heel wat mogelijkheden om flexibel te werken en om bijvoorbeeld werk en gezin beter te combineren. Denk maar aan telewerk", aldus Buysse.

"Maar overleg tussen werkgevers en werknemers vinden wij niet slecht, al moet dit sowieso op bedrijfsniveau gebeuren. Niet alle bedrijven of alle functies zijn dezelfde. Daarom gebeuren afspraken best op maat van het bedrijf en op basis van de functie van de werknemer", besluit Buysse.