Direct naar artikelinhoud
Midden-Oosten

Crisis in de Golfstaten. Maar niemand heeft zin in oorlog

Koning Salman van Saudi-Arabië wil nog deze maand met verschillende staten uit de Golfregio om de tafel voor crisisoverleg over de recente spanningen in de regio.Beeld EPA

Koning Salman van Saudi-Arabië wil nog deze maand met verschillende staten uit de Golfregio om de tafel voor crisisoverleg over de recente spanningen in de regio. De koning heeft de leiders van de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten (GCC) en de Arabische Liga uitgenodigd om op 30 mei in Mekka bijeen te komen, meldt het Saudische persbureau SPA.

In Mekka moeten “de agressie en het gevolg daarvan voor de regio” worden besproken. Zo stelt koning Salman.
In Saoedi-Arabië werd dinsdag een van de belangrijkste oliepijpleidingen van het land aangevallen. Daarvoor houdt het soennitische Saudi-Arabië zijn sjiitische aartsvijand Iran verantwoordelijk. 

Daarnaast werden vier schepen, waaronder twee Saudische olietankers vorige week zondag gesaboteerd voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Het is niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor deze sabotage, maar de door Iran gesteunde Houthi-rebellen noemden de aanval op de oliepijplijnen een vergelding voor Saudische aanvallen in Jemen.

De Houthi’s heersen over grote delen van het land waar al jaren een burgeroorlog woedt. Een coalitie onder leiding van Saudi-Arabië steunt de internationaal erkende regering van Jemen. De alliantie voert al meer dan vier jaar regelmatig luchtaanvallen op de Houthi’s.

Generaal Salami van de Iraanse revolutionaire garde.Beeld AFP

Aartsrivaal Iran

Het sjiitische Iran ligt met verschillende buurlanden in de clinch en haar leiders deinzen niet terug voor straffe uitspraken. Zo zei de generaal van de revolutionaire garde, het eliteleger van Iran, Hossein Salami vandaag nog: “Het verschil tussen ons en hen is dat zij bang zijn van oorlog en er de moed niet voor hebben.” De Saudische minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir zegt dat zijn land niet ten strijde wil trekken tegen Iran, maar wel bereid is zijn belangen te verdedigen.

De spanningen in de regio namen al eerder toe. Het Amerikaanse ministerie van Defensie stuurde onder meer een vliegdekschip en een squadron bommenwerpers naar het Midden-Oosten, omdat er aanwijzingen zouden zijn voor Iraanse aanvallen op Amerikaanse troepen.

Voorzorgsmaatregelen

De Amerikaanse olie- en gasreus ExxonMobil besloot onlangs om 80 man personeel uit voorzorg uit Irak weg te halen. De Iraakse minister van Energie Thamir Ghadhban Ghadhban wijst er op dat geen ander land en geen andere maatschappij een soortgelijke beslissing heeft genomen. “De regio Zuid-Irak is veilig en vredig”, verzekert de minister. Verschillende energiebedrijven, waaronder het Brits-Nederlandse Shell, zijn actief in dat deel van het land.

Ook de oliestaat Bahrein beveelt  al zijn burgers Irak en Iran te verlaten. Dat liet de minister van buitenalndse zaken via de staatsmedia weten. Bahrein is een klein eiland in de Perzische golf, net naast Saudi-Arabië.

Het persbureau SPA meldde vandaag dat de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman telefonisch heeft gesproken met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo over de inspanningen om de veiligheid in de regio te verbeteren.

President van de Verenigde Staten, Donald Trump schud de hand met kroonprins Mohammed bin Salman van Saudi-Arabië.Beeld REUTERS