Direct naar artikelinhoud
NieuwsGiro

Pogacar wint eerste tijdrit Giro voor Ganna, Uijtdebroeks krijgt tik

Tadej Pogacar tijdens de tijdrit in de Giro.Beeld AFP

Niet Filippo Ganna, maar Tadej Pogacar heeft de eerste tijdrit in deze Giro gewonnen. De Sloveen keek bij beide tussenpunten tegen een achterstand aan, maar maakte alles goed op de slotklim. Cian Uijtdebroeks moet de witte jongerentrui afgeven.

Tijdrijden geblazen in de Giro. 40,6 kilometer vlammen tegen de klok - meteen de langste tijdrit in de Giro sinds 2015. Na een vlakke aanloop liepen de laatste zes kilometer bergop. Op die slotklim kon nog veel goedgemaakt - of vergooid - worden.

Renners als Bjerg en Milesi zetten vroege richttijden neer, al was het woord ‘richttijd’ relatief. Zeker toen Ganna zich met de zaakjes ging bemoeien. Al verliep zijn start allesbehalve vlekkeloos, toen hij in de eerste meters geraakt werd door een uitgestoken arm van een ‘fan’. Afkeurend schudde de Italiaan het hoofd, maar de knop werd meteen omgedraaid.

En al snel werd duidelijk dat Ganna wel z’n zinnen had gezet op de dagzege. De Italiaan fietste in een andere wereld. In de slotkilometer stak Ganna zelfs Mezgec voorbij - de Sloveen was negen (!) minuten sneller gestart dan de tweevoudige wereldkampioen tijdrijden. Het ‘Beest van Verbania’ deed z’n naam alle eer aan. Alleen Pogacar - zo’n ander fenomeen - zou die toptijd van de tabellen kunnen vegen, zou je denken.

Ganna ging al vroeg van start en haalde een pak renners in om vervolgens alle tijden van de tabellen te knallen. De Italiaanse kampioen tegen de klok leek lange tijd gewonnen spel te hebben, maar op de slotklim van vierde categorie (6,5 km, 4,0 %) stootte Pogacar Ganna alsnog van de troon.

Zaterdag staat opnieuw een bergrit in de 107e Giro d’Italia op het programma. Na 152 kilometer vanuit Spoleto finishen de renners op de Prati di Tivo, een col van eerste categorie (14,7 km, 7,0%).

Maar eerst was het nog aan Uijtdebroeks. Onze landgenoot wilde zo min mogelijk tijd verliezen op de andere klassementsmannen. Al liep de schade bij Uijtdebroeks wel op. De Belg kreeg een tikje, renners als Arensman en Tiberi maakten heel wat tijd goed.

Ook Pogacar leek lange tijd z’n tanden stuk te bijten op de toptijd van Ganna. Bij beide tussenpunten keek de Sloveen tegen een achterstand aan, maar op de slotklim maakte de rozetruidrager alles goed. Aan de finish hield Pogacar nog 17 seconden over.