Direct naar artikelinhoud

Geslaagde megatransplantatie: Fransman doneert helft van zijn huid aan verbrande tweelingbroer

Een 33-jarige Fransman die over bijna zijn hele lichaam was verbrand, is gered door zijn tweelingbroer, die de helft van zijn huid afstond voor transplantatie. Na tientallen operaties gaat het beide mannen nu goed; reden voor de artsen van het brandwondencentrum Saint Louis in Parijs om hun bijzondere verhaal donderdag naar buiten te brengen.

Geslaagde megatransplantatie: Fransman doneert helft van zijn huid aan verbrande tweelingbroer
Beeld Hôpital Saint-Louis

Het slachtoffer, van wie alleen de voornaam (Franck) bekend is gemaakt, werd in september vorig jaar in kritieke toestand binnengebracht na een ernstig bedrijfsongeval. Hij had 95 procent van zijn huid verbrand: diepe derdegraads brandwonden die de kans op overleving minimaal maakten. De artsen hielden hem in een kunstmatig coma. Een verbrande huid is als vergif voor een patiënt: er komen toxines vrij, giftige stoffen die organen kunnen aantasten. Ook het risico op een infectie is groot: de natuurlijke barrière van de huid is immers verdwenen. Normaal gesproken wordt de verbrande huid snel verwijderd en vervangen door gezonde huid van de patiënt. Dat was bij deze man onmogelijk. Alleen de huid op zijn voeten en in de schaamstreek was nog ongeschonden.

Eeneiige tweelingbroer

En toen kwam zijn eeneiige tweelingbroer Eric met een bijzonder voorstel: hij wilde zijn huid doneren. De artsen waarschuwden hem dat redding daarmee niet zeker was. Toch besloot het medisch team, onder leiding van plastisch chirurg Maurice Mimoun, de mega-transplantatie door te zetten. 'Er maakte zich een immense hoop van mij meester', zei Mimoun donderdag in de Franse krant Le Figaro.

De artsen begonnen aan een race tegen de klok. Bij de gezonde broer werden in drie operaties grote delen van de huid van zijn rug en zijn bovenbenen weggehaald alsmede een stuk hoofdhuid. Zijn tweelingbroer lag een operatiekamer verderop zodat zijn verbrande huid, na verwijdering, zo snel mogelijk kon worden vervangen. Het grote voordeel is dat de huid afkomstig is van een genetisch identiek persoon waardoor geen afstoting plaatsvindt, zegt plastisch chirurg Paul van Zuijlen, hoogleraar brandwondengeneeskunde aan de VU. Van Zuijlen hoort vaak van familie van brandwondenpatiënten dat zij hun huid wel willen doneren maar dat heeft weinig zin, legt hij dan uit. 'Alleen een identieke tweeling kan elkaar helpen. Daarom is dit zo'n mooi verhaal.'

Alleen een identieke tweeling kan elkaar helpen. Daarom is dit zo'n mooi verhaal
Paul van Zuijlen

Huidtransplantatie

Een huidtransplantatie is nodig bij derdegraads en ernstige tweedegraads brandwonden, die de huid tot de diepste lagen hebben vernietigd. Omdat eigenlijk alleen de eigen huid in aanmerking komt, wordt 'met allerlei trucs' geprobeerd om een zo groot mogelijk oppervlak aan bruikbare huid te creëren, legt Van Zuijlen uit. Zelfs tweedegraads brandwonden kunnen soms genezen, waarna de huid daarna alsnog kan worden getransplanteerd. Van Zuijlen, werkzaam in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, wist met zijn team ooit een patiënt te redden die over 84 procent van zijn lichaam derdegraads brandwonden had opgelopen. Stukje bij beetje kreeg hij steeds een stukje van zijn eigen, opgekweekte gezonde huid terug. Franck kon na vier maanden het brandwondencentrum verlaten. Nu, een jaar later, loopt hij weer, en is hij druk met zijn revalidatie.

Zelfs tweedegraads brandwonden kunnen soms genezen waarna de huid daarna alsnog kan worden getransplanteerd

Zijn broer Eric hield volgens de Franse chirurg aan zijn donatie nauwelijks littekens over, terwijl toch ongeveer de helft van de oppervlakte van zijn huid is gebruikt: van zijn rug, bovenbenen en gezicht. Bij het verwijderen van huid wordt een minuscuul dun laagje weggeschraapt, verklaart Van Zuijlen. 'Daardoor ontstaat een oppervlakkige schaafwond, die gewoon geneest.' 

Voor het ongeluk had Franck veel tatoeages, vertelde zijn arts aan Le Figaro, die hij door de verbranding allemaal is kwijtgeraakt. Een heel klein stukje van zijn getatoeëerde huid bleef intact. Daarop staat het woord Life.