Luister naar

Klokkenluidersregeling vaak niet op orde

Nieuws
Een meerderheid van de bedrijven met een ondernemingsraad heeft geen goede regeling voor klokkenluiders.
Arjan van der Linden
donderdag 23 november 2017 om 16:14

Den Haag

Dat blijkt uit een onderzoek van het Huis voor Klokkenluiders. Aan het onderzoek namen 432 ondernemingsraden van bedrijven en instellingen deel.

De ondernemingsraad, een adviesorgaan met werknemers, voert namens het personeel overleg met de werkgever over het beleid van de organisatie. ‘Daarin zitten mensen van alle geledingen van de organisatie. Daarnaast kunnen ondernemingsraden een grote rol spelen bij het invoeren van zo’n regeling. Vandaar dat we het onderzoek onder de ondernemingsraden hebben uitgevoerd’, vertelt Arjen Wilbers, woordvoerder van het Huis voor Klokkenluiders.

Bij dit door de overheid ingestelde orgaan kunnen medewerkers op basis van de Klokkenluiderswet van 1 juli 2016 misstanden in hun bedrijf melden. Die wet bepaalt dat alle bedrijven met meer dan vijftig medewerkers een interne meldprocedure voor klokkenluiders moeten hebben. Daarin moet staan hoe, waar en wanneer werknemers een misstand kunnen aankaarten. Ook heeft de werknemer altijd recht op een vertrouwenspersoon.

Van de onderzochte bedrijven blijkt slechts 48 procent een regeling te hebben die aan die voorwaarden voldoet. Wilbers vermoedt dat dat komt doordat op het ontbreken van de regeling geen straf staat. ‘De wet heeft er in ieder geval wel voor gezorgd dat vijfentwintig procent van de bedrijven die nog geen meldprocedure hadden, er nu wel een heeft.’

angstcultuur

Volgens Wilbers valt verder op dat slechts een op de drie ondernemingsraden denkt dat werknemers een misstand durven melden. ‘En een op de zeven geeft zelfs aan dat er een “angstcultuur” heerst in de eigen organisatie’, zegt hij.

Grote en publieke organisaties doen het beter dan kleine. In de ‘semi­publieke’ sector, waar onder meer de gezondheidszorg, het onderwijs en het openbaar vervoer onder vallen, is het het slechtst gesteld met de meldcultuur, meldt Wilbers. ‘Slechts 32 procent van de ondernemingsraden in die sector vindt dat er sprake is van een “open cultuur” en maar 29 procent denkt dat werknemers misstanden durven te melden.’

Het Huis voor Klokkenluiders vindt dat het tijd is voor actie. ‘Werkgevers, brancheorganisaties, ondernemingsraden en de wetgever moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Het is in ieders belang, ook dat van de bedrijven zelf, om misstanden aan de kaak te stellen. Zo voorkom je dat iets kleins uitgroeit tot een grote rel.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Vertrekkend ceo Peter Wennink krijgt applaus naar zijn toelichting op de jaarcijfers van ASML. Zijn opvolger Christophe Fouquet kijkt hem aan.

Tijd voor het verlaten van de ASML-achtbaan; techgigant neemt afscheid van topduo

ASML beleefde woensdag een historische dag. Het duo Peter Wennink en Martin van den Brink ging met pensioen. De nieuwe topman, de Fransman Christophe Fouquet, moet grote schoenen vullen.

Consumenten doen inkopen op de markt in Rotterdam. Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat producten eerlijk en zonder milieuvervuiling zijn gemaakt.

Shoppen zonder schuldgevoel: alsnog steun voor EU-wet tegen kinderarbeid. 'Er is hard tegen gelobbyd'

Kleeft er kinderarbeid aan mijn kleding? Een nieuwe Europese wet moet ervoor zorgen dat consumenten zich daar minder zorgen over hoeven maken. 'Een enorme mijlpaal', zegt initiatiefnemer en PvdA'er Lara Wolters.

Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.