Direct naar artikelinhoud

Haags gebiedsverbod voor 'haatimam' Fawaz Jneid was terecht, stelt rechter

Het gebiedsverbod voor de omstreden radicale imam Fawaz Jneid is terecht opgelegd. De 53-jarige prediker is sinds augustus niet welkom in Transvaal en de Schilderswijk in Den Haag. De rechter heeft het gebiedsverbod donderdag bekrachtigd.

Imam Fawaz Jneid.Beeld ANP

Het verbod werd afgelopen zomer opgelegd door het ministerie van Veiligheid en Justitie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Jneid predikt onder andere tegen homo's en mensen die volgens hem de islam belasteren. Hij werd eerder al ontslagen als hoofdimam in de salafistische As Soennahmoskee in Den Haag. Daar sloot hij onwettige religieuze 'shariahuwelijken'.

Schilderswijk en Transvaal

De Haagse burgemeester Pauline Krikke is blij met het vonnis van de rechtbank. 'Voor de gemeente Den Haag is dat echt een steun in de rug. Maar nog meer dan voor de gemeente is het een steun in de rug voor de positieve krachten in deze wijken. In Schilderswijk en Transvaal wordt door vele inwoners keihard gewerkt om de wijk te verbeteren. Het grootste deel van de mensen daar wil, net als iedereen, gewoon zijn leven leiden en bespaard blijven van onrust. Dat wil ik niet laten verstoren door een podium te geven aan iemand die bijdraagt aan het radicaliseringsproces en een klimaat schept waarin jihadisten kunnen gedijen. Wij doen er met de wijkbewoners juist alles aan om kwetsbare groepen, met name vatbare jongeren, weerbaar te maken.'

Wij doen er met de wijkbewoners juist alles aan om kwetsbare groepen weerbaar te maken
Pauline Krikke, burgemeester Den Haag

Volgens de rechter is er geen sprake is van inperking van de vrijheid van meningsuiting en de godsdienstvrijheid. 'Ik sta pal voor die grondrechten', zegt burgemeester Krikke. 'Maar als een individu met zijn gedragingen in kwetsbare wijken sektarische gevoelens vergroot, mensen - met name jongeren - opzet tegen anderen, en zo bijdraagt aan radicalisering en een voedingsbodem voor jihadisme; dan treden we op. Ik ben blij dat de rechter dat vandaag ondersteunt.'


Dit schreven wij eerder over de 'haatimam'

Overheid worstelt met fenomeen 'haatimam'
Moslimouders in het Spaanse stadje Ripoll dachten dat de lokale imam Abdelbaki Es Satty een goede invloed had op hun jongeren. Nu lijkt hij de spil te zijn van een terroristisch netwerk. De imam heeft onze jongeren 'gehersenspoeld' zonder dat zij het door hadden, zeggen de ouders.

Dit is de radicale imam Fawaz Jneid: 'verkondiger van een intolerante boodschap'
Met een gebiedsverbod poogt Den Haag de radicale imam Jneid af te remmen. In zijn islamitische boekhandel zou hij intolerante preken afsteken.

Groep salafisten verzet zich tegen gebiedsverbod omstreden imam Den Haag: 'Onwettige vrijheidsberoving'
Een kleine groep voornamelijk salafistische moslims verzet zich tegen het gebiedsverbod dat de omstreden imam Fawaz Jneid vorige week kreeg opgelegd in Den Haag. De maatregel van minister Blok (Veiligheid en Justitie) noemen zij in een verklaring 'een onwettige vorm van onderdrukking en vrijheidsberoving'. De groep zegt 'alle toegestane middelen te zullen inzetten om een tegengeluid te bieden aan dit soort repressieve maatregelen'.