Direct naar artikelinhoud
Holebi

Neen, homo’s beginnen niet sneller aan seks

Beeld ANP Kippa

Ze voelen zich minder klaar dan hetero’s, hebben dikwijls een oudere partner en ervaren vaker pijn. Een bevraging bij homo’s over hun eerste keer haalt meteen een cliché onderuit. Homo’s beginnen niet jonger aan seks.

Het was misschien niet zo romantisch als hij vooraf bedacht, toch blikt Bart Vande Voorde tevreden terug op zijn eerste keer. "Het ging vooral sneller dan ik dacht. In mijn hoofd dacht ik dat er vier, vijf maanden tussen onze eerste kus en de daad zouden zitten en dat het allemaal heel geleidelijk zou gaan. In de praktijk hadden we het na paar weken al gedaan." De 22-jarige student aan het conservatorium  heeft er allesbehalve spijt van. "Ik zou het zo opnieuw doen."

Bart is niet alleen. In een onderzoek bij homo’s over hun eerste keer, dat De Morgen kon inkijken, stelden psychologen en sociologen van de Universiteit Gent vast dat voor 65 procent van de 877 homomannen die ze online bevraagden hun eerste keer geslachtsgemeenschap een positieve ervaring was. Ter vergelijking: bij de 324 heteromannen was dat bij 70 procent het geval.

Hun bevraging is een vervolg op het Sexpert-onderzoek, het grootste onderzoek naar seksuele gezondheid in Vlaanderen.

Hoofdonderzoeker Alexis Dewaele benadrukt het belang ervan. "Het eerste seksuele contact is een waardevolle peiler. Want hoe vroeger het plaatsvindt, hoe talrijker de risico's als het achterwege laten van een condoom of het ervaren van spijt." Over dat moment bij homo's is  bijzonder weinig geweten. "Nochtans is het een kwetsbare groep. Ze lopen sneller seksueel overdraagbare aandoeningen op en hebben sneller depressieve gevoelens."

Cliché

De studie van Dewaele en co. haalt meteen een cliché onderuit. Homo's beginnen niet sneller aan seks dan hetero's. De gemiddelde leeftijd bij hun eerste keer is respectievelijk 18,5 en 17,5 jaar. "Het verschil tussen anale en vaginale seks kan dit mogelijk verklaren. Die eerste vorm van penetratie wordt door velen toch als ingrijpender beschouwd. 36 procent van de homomannen getuigt dan ook over pijn bij de eerste keer." 

'Het verschil tussen anale en vaginale seks kan mogelijk verklaren waarom ze later aan seks beginnen. Die eerste vorm van penetratie wordt door velen toch als ingrijpender beschouwd'
Alexis Dewaele, onderzoeker

Volgens Dewaele kan die pijn ook bijdragen tot het feit dat 13 procent van de homomannen, dubbel zoveel als bij heteromannen, aangeeft zich niet klaar te voelen. "De twijfels en de angst die gepaard gaan met de eerste stappen in de holebigemeenschap, spelen mogelijk ook een rol."

"Natuurlijk denk je daar op voorhand wel even over na", zegt Bart Vande Voorde, die ook woordvoerder voor Wel Jong Niet Hetero is, over de pijn. Maar hij gelooft niet dat het een verklaring is voor de latere start. "Een hetero moet niet uit de kast komen. Hij kan meteen beginnen experimenteren. Holebi's moeten wel een extra stap zetten, en dat kost ook extra tijd. Ik heb me pas op het eind van mijn middelbaar geout."

Oudere sekspartner

Een andere opvallende bevinding van de Gentse onderzoekers is deze: bij homomannen is er een significant leeftijdsverschil met de eerste sekspartner. Bij een op de vier van de bevraagden was de partner minstens vijf jaar ouder dan zijzelf. Ter vergelijking: bij heteromannen is dat in slechts 2 procent van de gevallen zo. 

'Een hetero moet niet uit de kast komen. Hij kan meteen beginnen experimenteren. Holebi's moeten wel een extra stap zetten, en dat kost ook extra tijd'
Bart Vande Voorde, woordvoerder Wel Jong Niet Hetero

Dewaele: "In de wetenschappelijke literatuur wordt dat leeftijdsverschil vaak geproblematiseerd. Vaak wordt de associatie met dwang en machtsmisbruik gemaakt. Onze bevraging kan dat niet bevestigen. Wie een oudere sekspartner had, had niet per se een minder positieve ervaring of voelde zich niet per se minder klaar."

Bart Vande Voorde.Beeld Tim Dirven

Bart en zijn eerste bedpartner waren even oud: net geen achttien. "Maar alleen ik was maagd." Dat zorgde voor jaloezie, geeft hij toe. "Ik vond het jammer dat we niet op gelijke voet konden beginnen, dat het voor de een spannender was dan voor de ander." Maar was het ook handig. "Ik had zelf nooit aan glijmiddel gedacht."

Een gevolg van de  seksuele voorlichting die hij kreeg op een atheneum in een klein dorp. "Die was vreselijk. Ze hebben mij alleen uitgelegd hoe je een condoom aandoet en hoe een menstruatiecyclus eruitziet. Dat ook mannen seks kunnen hebben met elkaar of dat een penetratie niet per se nodig is, daar werd niet bij stilgestaan." Hij wordt er tot op vandaag boos van. "Ik weet vrij zeker dat dat op veel scholen nog niet veranderd is."

De Universiteit Gent is voor een nieuw onderzoek ‘Elke relatie telt’ op zoek naar holebi’s, hetero’s en transgenders die een partnerrelatie hebben en een vragenlijst willen invullen. Ook singles kunnen deelnemen. Meer info op www.elkerelatietelt.be