Italiaanse tv maakt per ongeluk bekend dat bijna 40 procent van kijkers op Israël stemde in halve finale Eurovisiesongfestival

De Italiaanse tv-zender Rai heeft tijdens de uitzending van de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival per ongeluk al de stemverdeling van de Italiaanse kijkers bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat Israël, ondanks de controverse rond de deelname van het land in oorlog, ruim het populairst was.

adb, eadp

Liefst 39,31 procent van de Italiaanse kijkers blijkt op de Israëlische inzending gestemd te hebben in de televoting. Nederland volgde op slechts 7,32 procent, België kon amper 1,68 van de Italianen bekoren en was daarmee voorlaatste in het land.

In de halve finales wordt normaal gezien alleen afgeroepen welke landen zich konden plaatsen voor de finale van het Eurovisiesongfestival. De Italiaanse tv-zenders maken traditioneel pas na die finale bekend wat de stemverdeling in de halve finales was. Rai liet de cijfers deze keer dus toch al op het scherm komen. Dat blijkt uit beelden die op Twitter circuleren.

Protest

De Israëlische deelname werd vooraf fel bekritiseerd wegens de oorlog in Gaza. Er was opgeroepen tot een boycot en tijdens de tweede halve finale voerden in Malmö ruim tienduizend mensen actie, waarbij een staakt-het-vuren en een einde aan de genocide geëist werden.

Was er tijdens de repetities nog boegeroep te horen, dan klonk bij het optreden donderdagavond wel applaus. Israël werd een van de tien landen die een ticket bemachtigden voor de finale, die zaterdag plaatsvindt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen