© Dirk Vertommen

Stoep al acht keer opgebroken: “Kunnen die nu echt niet beter afspreken bij Eandis?”

Voor Cedric Smedts uit de Meester van der Borghtstraat in Grasheide (Putte) is de maat vol. De stoep voor zijn huis en een deel van zijn oprit werden deze week voor de achtste keer opgebroken door Eandis. “Straks komen

er verzakkingen van.”

kristin matthyssen

Cedric Smedts kon deze week al voor de achtste keer in enkele maanden tijd zijn oprit niet verlaten met de auto omdat de stoep enkele dagen opgebroken lag. Telkens is Eandis de opdrachtgever en worden de graafwerken uitgevoerd door grondwerken Wagro. Ook de klinkers van zijn eigen oprit worden altijd gedeeltelijk verwijderd.

“Ik begrijp dat nutsmaatschappijen hun werk moeten doen, maar dit is niet normaal meer. Het lijkt erop alsof de vorige ploeg altijd fouten maakt die dan door de volgende ploeg weer opgelost moeten worden.”

Cedric onderging het altijd gedwee, maar nu is de maat vol. “Maandag begon de ploeg hier opnieuw te graven. Met een slijpschijf werd een buis doorgezaagd. Ze dachten dat het een afvoerbuis was, maar het bleek een wachtbuis met elektrische kabels. Niemand wist precies waar die kabels voor dienden. Eandis kwam tot de conclusie dat het geen kabels van mijn huis konden zijn. Of alles gerepareerd is, kan ik niet controleren, want de put was dichtgegooid toen ik thuiskwam.”

Cedric overlegde met zijn buurman die ook al met verzakkingen kampt. “Wij vermoeden dat het misschien kabels kunnen zijn van pompen die hier in werking treden bij harde regenval. Het verhoogd kruispunt begint al te verzakken. De schade aan onze oprit herstellen we zelf. De afwerking is ondermaats. Op straat werden er al gekleurde klinkers tussen de gewone gelegd.”

Smedts beweert dat hij nooit op voorhand op de hoogte wordt gebracht. “De werkmannen beweren bij hoog en bij laag dat er briefjes werden gebust, maar dat het dan tussen mijn reclamedrukwerk zal zitten.”

Volgens David Callens, woordvoerder van Eandis, werden er op 14 juni nieuwe leidingen aangelegd. “Om de bestaande laagspanningskabel te zoeken, hebben wij inderdaad gegraven voor het huis van meneer Smedts. Op 2 augustus kwam er een melding dat de persleiding mogelijk beschadigd was. Hiervoor heeft een aannemer van Hidrorio alles opnieuw opgebroken. Vermits dit in een lager gelegen gebied ligt, is het daaraan gekoppelde pompstation van zeer groot belang voor de plaatselijke waterhuishouding. Begin september moesten we een nieuwe kabel plaatsen voor zijn huis, aangezien deze was beschadigd. Op 2 oktober hebben we opnieuw een put moeten graven om alle kabels aan elkaar te koppelen en zo het dossier te kunnen afsluiten.” Dat deze week opnieuw een put werd gegraven en een leiding werd geraakt, weet Callens niet. Hij voegt er wel aan toe dat Smedts niet alleen op een kruispunt van wegen, maar ook op een kruispunt van nutsleidingen woont.