Nederland duwt de sigaret helemaal uit: deze nieuwe maatregels moeten rokers afschrikken

© Photo News

De prijs van een pakje sigaretten gaat in Nederland naar 10 euro. Tegelijk mag in én rond ziekenhuizen, horecazaken, overheidsgebouwen, school-, speel- en sportterreinen geen sigaret meer worden opgestoken, ook niet in rookruimtes. Het doel: een volledig rookvrije generatie.

MARC VAN DE WEYER

De roker wordt definitief een paria in ­Nederland. Dat blijkt uit een ontwerp­akkoord dat staatssecretaris voor Volks­gezondheid Paul Blokhuis (ChristenUnie) afgesproken heeft met gezondheidsorganisaties en andere belanghebbenden – maar (nog) niet met de tabaksindustrie.

Er zal dus nog fors over de verregaande plannen worden gebakkeleid, onder meer omdat ook het Nederlandse bedrijfsleven over enkele jaren volledig rookvrij moet zijn. Rookhokken, of roken op de parking naast het bedrijf, zullen niet meer mogen.

Het verbod geldt meteen voor alle soorten rookwaren: sigaretten en sigaren, e-sigaretten, shishapennen en (water)pijpen. Ook in de zorg, de horeca, de overheid, op en om schoolpleinen, speeltuinen en sportterreinen wordt de sigaret taboe. Over twee jaar moet de verpakking van rookwaren neutraal zijn, een jaar ­later is alle reclame verboden en mogen sigaretten niet langer zichtbaar in de ­winkel liggen.

Maar het belangrijkste afschrikmiddel dat de staatssecretaris wil inzetten, is de prijs. Voor een pakje gewone filtersigaretten betaal je in Nederland nu iets minder dan 7 euro, ietwat te vergelijken met de prijs in België. Dat wordt over enkele ­jaren meer dan 10 euro. De geleidelijke stijging moet volgend jaar al beginnen.

© IMAGEGLOBE

25 euro voor pakje

Opgepast: met 10 euro is de Nederlandse roker nog altijd véél goedkoper af dan zijn Australische tegenhanger, die nu al bijna 20 euro neertelt voor een pakje. Bedoeling is overigens dat daar binnenkort op te trekken naar 25 euro. Het op één na duurste land voor de verstokte roker is Australiës ‘buurland’ Nieuw-Zeeland, waar een pakje meer dan 14 euro kost. Ook in Noorwegen, Ierland en Engeland kost een pakje al meer dan 10 euro. Daarna komt IJsland met zo’n 9,5 euro.

De Nederlandse staatssecretaris wil ­uiterlijk in 2040 een ‘rookvrije’ generatie met kinderen die nog nooit in aanraking zijn gekomen met roken. De ambitie maakt deel uit van een Nationaal Preventieakkoord, dat behalve rookgedrag ook ­alcoholgebruik en overgewicht wil ­aanpakken.

Critici – met name uit de tabaksbranche – noemden de plannen gisteren een ­vergaande inmenging in de privékeuzes van de burger.

© Photo News

Zo wil Nederland naar ‘rookvrije’ generatie

● Meer dan 10 euro voor pakje sigaretten

● Verboden te roken aan horecazaken, sportterreinen en ziekenhuizen

● Geen rookhok meer naast bedrijf

● Neutrale verpakking

● Alle reclame verboden

● Sigaretten niet meer zichtbaar in winkel

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer