© mgb

Bejaarde vrouw breekt arm op stukgereden voetpad in Sint-Niklaas

Buurtbewoners klagen over de slechte staat van het voetpad in nieuwe woonwijk Weverij op de Antwerpsesteenweg. De 88-jarige Lisette Bauwens kwam er recent ten val en brak haar arm.

matthias goossens

Lisette Bauwens houdt twee maanden en herstel en nazorg over aan haar valpartij. Ze verloor haar evenwicht door losliggende tegels ter hoogte van nieuwe woonwijk Weverij aan het kruispunt van de Antwerpsesteenweg en Twijnderijstraat. Daar werd de afgelopen maanden gebouwd aan nieuwe appartementsgebouwen, en het zware werfverkeer reed het voetpad stuk.

De doorgang aan de Weverij wordt echter ook veelvuldig gebruikt door mensen die uit de buurt van de Witte Molen naar de Lidl-supermarkt willen. Volgens Lisettes man zijn er al meerdere mensen die slecht te been zijn ten val gekomen door losgewrikte tegels.

Preventief werken

Ere-gemeenteraadslid Patric Gorrebeeck (CD&V) vindt dat de stad moet ingrijpen. “Ik weet dat na de werken de aannemer verplicht wordt het stukgereden voetpad weer in zijn oorspronkelijke toestand te herstellen. Maar de stad kan ook in zulke situaties preventief werken. Dat kan door bij zulke langdurige werken de aannemer vooraf te verplichten het voetpad aan te passen en te zorgen voor een stevige ondergrond waardoor de vrachtwagens het voetpad niet vernietigen.”

“Meer dan 20% van onze bevolking is ouder dan 65. Alle partijen pleiten ervoor om hen buitenshuis te krijgen en sociale contacten op te zoeken. Dan wordt het hoogtijd dat in de stad alle voetpaden veilig en goed onderhouden worden.”

Schepen van Openbare Werken Gaspard Van Peteghem (sp.a) beseft dat er bij langdurige werken problemen kunnen ontstaan. “Momenteel moet een bouwheer een waarborg betalen voor de voetpaden aan toegangswegen naar werfzones. Als die voetpaden na het einde van de werken niet hersteld worden, wordt die waarborg door de stad ingehouden. Er is geen wettelijke regeling om op voorhand verstevigingswerken uit te voeren. Dat is aan het volgende stadsbestuur om op zoiets op touw te zetten.”