© rr

Nieuwe gymhal wordt mekka van de turnsport

Het ambitieuze sportpark Lichterstraat krijgt ook een nieuwe gymhal. Die biedt plaats aan zowel recreanten als topsporters en moet er tegen het seizoen 20-21 staan. De projectkost wordt tussen 2,5 en 3 miljoen euro geschat.

Patrick Poppe

“In de wijde regio is er geen specifieke gymhal beschikbaar”, zegt Danny Cuyt van Ambitous Pro Gymnastics, het topteam in acrogym dat al tal van internationale kampioenen voortbracht en ook de wereldbeker organiseert. “Het sportpark Lichterstraat biedt een unieke kans om zowel in de breedte via de recreawerking Verto, als in de diepte met de topsportwerking acrobatische gymnastiek te kunnen groeien.”

“Gezien de centrale ligging in Klein-Brabant zijn er ook tal van mogelijkheden voor samenwerkingen met clubs uit de regio”, meent Cuyt. “Het gymcenter kan ook gebruikt worden voor opleidingen en regionale trainingen. Daarom hebben we ook gesprekken opgestart met de GymFederatie.”

De verschillende disciplines van gymnastiek brengen heel wat logistiek met zich mee. “Voorlopig hebben we verschillende zalen in Puurs ter beschikking die we delen met andere sportclubs, waardoor we permanent de toestellen moeten opbouwen en afbreken. In een eigen hal kunnen die permanent blijven staan waardoor we meer en efficiëntere trainingsuren aan onze gymnasten kunnen aanbieden.”

Neusje van de zalm

De gymhal moet het neusje van de zalm worden. “Het wordt een specifieke infrastructuur, met een valput voor het verhogen van de veiligheid, en met verschillende vloeren voor acrogym. Puurs heeft al jaren verschillende gymnasten voortgebracht, die op internationaal niveau zeer hoog hebben gepresteerd. Om dat te handhaven, zijn een topsporthal en faciliteiten noodzakelijk. Het moet daarnaast mogelijk zijn om een breed aanbod aan gymdisciplines te brengen zoals acro, trampoline, rope skipping, toestelturnen, recreagym, kleutergym en omnisport. En er komen voorzieningen voor sporters met beperkingen. Aangezien er verschillende groepen en trainers tegelijk in dezelfde hal aanwezig zijn, zijn er mogelijkheden om elkaar bij te staan en van elkaar te leren.”

De projectkost wordt momenteel geraamd tussen de 2,5 en 3 miljoen euro. “Via ondersteuning door de gemeente, een subsidieaanvraag voor bovenlokale sportinfrastructuur bij het kabinet van minister Muyters, de financiële inbreng van de clubs en via de operationele werking trachten we dit te financieren.” Hiervoor is er een koepelorganisatie opgericht door de gymclubs Ambitious Pro Gymnastics (150 leden) en Verto (500 leden) met de naam GymCenter Klein Brabant cvba (GCKB).

In de gemeenteraad eerder deze maand werd beslist dat de gemeente een investeringstoelage uittrekt van 750.000 euro plus een jaarlijkse gebruiksvergoeding van 65.000 euro gedurende twintig jaar. De gemeente waarborgt daarnaast de lening die de cvba aangaat om de financiering rond te krijgen.

Het plan is om te starten met de bouwwerken begin 2019, om vervolgens in september bij de start van het seizoen 2020 - 2021 de nieuwe hal in gebruik te nemen.