© Photonews, RR

Papa van gevallen skiester Kim Vanreusel: “Ze zal terugkomen. Haar kruisbanden zullen hier zelfs steviger door worden”

De 20-jarige skiester Kim Vanreusel uit Brasschaat kwam gisteren zwaar ten val tijdens de combiné (een opeenvolging van afdaling en slalom). Twee kruisbanden werden daarbij gescheurd. Er wacht de atlete nu een periode van zes maanden inactiviteit. “Maar ze zal terugkomen”, zegt vader Koen Vanreusel, die zelf ook een verwoed sporter is.

Jan Brys

Na haar crash, die al gebeurde in de eerste meters van haar afdaling, is Vanreusel overgebracht naar een gespecialiseerd ziekenhuis. Dit omdat er volgens Johan Bellemans, hoofd van de medische staf voor de Belgen in Pyeongchang, even paniek was. “Bij zwaar gekwetsten treedt een speciaal evacuatieplan in werking. Kim is daarop overgebracht naar een level one traumacentrum, een ziekenhuis op weg naar Seoel waarvoor we zo’n 100 km moesten rijden. De scans waren al snel vrij geruststellend. Uiteindelijk valt het wel mee.” Vanreusel scheurde haar voorste kruisbanden, mediale band en buitenste meniscus van de linkerknie. Kim zal volgende week maandag met de groep naar België afreizen. Ze wordt dan geopereerd door professor Verdonck.

“Het is een typisch skiletsel”, zegt vader Koen Vanreusel die bij haar is in Zuid-Korea. “Ze is uiteraard enorm ontgoocheld. Kim heeft een moeilijk seizoen achter de rug. Ze was stilaan uit een dipje aan het klimmen. Over haar resultaten was ze tot nu toe niet tevreden. Maar van de combiné hadden we toch een en ander verwacht. Zeker omdat er weinig meisjes zijn die dat aankunnen. Je mag ook niet vergeten dat zij de tweede jongste is die aan de start stond”, vervolgt Koen.

Ongeluk

Kim Vanreusel is er zich wel van bewust dat een dergelijk ongeluk kan gebeuren. “Haar goede vriendin, de Zwitserse topper Melanie Meillard, moest al na de eerste dag met een blessure naar huis. Kim kreeg trouwens meteen een berichtje van Melanie. Maar Kim weet nu al dat ze zal terugkomen. Als de kruisbanden hersteld zijn, worden ze nadien steviger”, zegt Koen.

“Na haar val voelt Kim zich ook een beetje schuldig tegenover haar entourage. Zo is ze nu ook buiten strijd voor het hockey. Kim speelt – als ze in België is – bij de tweede damesploeg van Dragons”, zegt vader Koen die ook wel ontgoocheld is over de steun van het BOIC. “Eigenlijk is die ondersteuning ondermaats”, voegt Koen er nog aan toe.

Kim Vanreusel werd geboren in Antwerpen en woont in Brasschaat. Ze ging naar school in het Sint-Micielscollege. Kim heeft haar skibasis in het Franse Tignes. Ze stond bij wijze van spreken al op de latten voor ze kon stappen. Vanaf haar zesde begon ze met competitieskiën. Ze is aangesloten bij Club des Sports Tignes. In de winter van 2015-2016 liep ze een knieblessure op. Maar in juni 2016 stond ze opnieuw op de latten. Vader Koen is zelf een verwoed sporter. Hij skiet en doet aan triatlon.